Undvik nolldagar för dina mål

Har du någon gång satt ett mål? Att skriva den där boken, tappa de där kilona, lära dig finska, jonglera med fyra bollar? Om du har gjort det så vet du förmodligen hur lätt det är att misslyckas med att hålla ångan uppe och hålla ut i strävan mot det där målet – oavsett om det är ett SMART mål eller inte.

I stället för att gå in i en förändring med inställningen att du ska revolutionera din livsstil eller vara hyperproduktiv, gå in med inställningen att du ska göra något litet varje dag för att ta dig framåt. Undvik nolldagar – dagar då du inte gjort något för att ta dig närmare ditt mål.

Våra kroppar och hjärnor är av naturen lata i syfte att hushålla med energi, vilket gör att vi har en inbyggd motståndskraft mot förändring. Kan vi gå vidare i samma hjulspår är det väldigt lätt att göra det, och även en medveten insats att förändra situationen riskerar att ebba ut efter ett tag och vips har vi halkat tillbaka ned i spåren igen.

En förändring är ofta lättare att åstadkomma genom gradvis justering av ett beteende och det är här nolldagarna kommer in. Om du bestämmer dig för att inte ha nolldagar längre – alltså dagar då du inte gjort något för att nå lite närmare till ditt mål – kommer du att sakta men säkert ta dig framåt. Visst, ett litet steg är ett litet steg, men det är bättre än att stå stilla. Ett är mycket bättre än noll.

Om du vill kan du definiera vad det här minsta är. Om målet är att komma i bättre form kanske det är en armhävning. Är det att gå ned i vikt kan minsta åtgärden vara att inte ta den där sista tuggan av ett av dagens mål mat. Är det att lära dig ett språk kan du slå upp översättningen av ett substantiv och repetera det tre gånger.

Nycken är att hålla det enkelt. Så enkelt att det bara är att börja och i princip inget motstånd till att få det överstökat. Efter nog många icke-nolldagar börjar vanan att träna/studera/äta mindre eller vad det nu kan vara sitta och då kommer de större stegen nästan av sig själva.

Konceptet liknar ”bryt inte kedjan”-metodiken som vi skrivit om tidigare, men är i mitt tycke mer förlåtande och sympatiskt. De båda går givetvis utmärkt att kombinera, men jag har personligen lyckats mycket bättre med nolldagar än jag någonsin gjorde med ”bryt inte kedjan”.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>