Andas effektivt med 5 enkla knep

Varje dag tar du nästan 25 000 andetag. Sannolikt ägnar du, precis som jag, inte speciellt mycket tanke åt alla dessa andetag. Vi kanske borde börja…

De flesta tror att deras andning är naturlig och bra som den är men den kan faktiskt orsaka stress och belastning på din kropp. Vi har en tendens att andas mycket med bröstkorg och axlar vilket tyvärr ger ganska ytliga andetag.

Det är synd, för dina andetag kan vara avslappnande och ångestdämpande samtidigt som de kan ge ny energi och förbättra din förmåga att fokusera och få saker gjorda. Vi ska titta på 5 enkla knep för att andas mer effektivt och få ut mer av vår andning.

Bloggen Selfication av Patrik Edblad har tagit upp ämnet och gett oss 5 enkla knep:

1. Andas medvetet

Det finns ett optimalt sätt att andas på, det är bara ingen som lärt oss det. Genom att använda din kropp på rätt sätt kan du få maximal utväxling av varje andetag. Nyckeln till att kunna andas optimalt är att vara medveten om sin andning och hur du utför den.

Patrik går djupare in på ämnet här men sammanfattat innehåller din optimala andning följande ingredienser:

  1. Andas genom näsan
  2. Andas med diafragma
  3. Andas avkopplat
  4. Andas rytmiskt
  5. Andas tyst

2. Andas genom din näsa och hela vägen ner i magen

Din näsa utgör ett försystem för dina lungor. Den filtrerar både smuts och bakterier, värmer upp luften samt ökar fukthalten. Allt så att lungorna kan arbeta effektivare.

Så stäng munnen och börja andas genom näsan, men stanna inte där. Se även till att din diafragma gör jobbet.

3. Förlängd utandning

Att ”ta ett djupt andetag” är en bra början för att koppla av och varva ner. För att få högre effekt och utväxling på dina andetag bör du fokusera på att andas ut längre än vad du andas in. Prova själv, du kommer snabbt att märka att du går ner i varv om du låter utandningen ta längre tid.

Optimalt är att andas in i 2-3 sekunder för att sedan andas ut i 3-4 sekunder, följt av en paus på 2-3 sekunder. Dock är det viktigast att du lyssnar på din egen kropp och anpassar dig till din naturliga rytm.

4. Ha en god hållning

En upprätt hållning gör det enklare för luften att ta sig hela vägen ner till botten av din lungor. Diafragman får även bättre möjligheter att hjälpa till och på så sätt spar du energi.

5. Var medveten om din kropp

Uppmärksamma hur spänd eller avslappnad din kropp är i olika situationer samt hur du kan använda en medveten andning för att koppla av. En avkopplad kropp gör det enklare att hålla en rytmisk och avslappnad andning.

Summerat

Bloggen Selfication är på engelska men väl värd en läsning. Patrik går inte på det praktiska och ger oss implementeringstipset att sätta en timer på vår mobil för att påminna oss om att tänka på vår andning. Johannes har tidigare skrivit ett inlägg om slumpmässiga påminnelser som kan vara till hjälp. Jag tänker prova i 30 dagar och se vad ger mig. Jag menar, vad har jag att förlora?

Annons:

En tanke om “Andas effektivt med 5 enkla knep

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>