Bästa sättet att rengöra glasögonen

Glasögon blir smutsiga. Fort går det dessutom och håller du inte efter dem ser du snart världen genom ett fett- och dammskimmer. Mysigt värre. Vad är då bästa sättet att hålla dem rena?

Tyvärr inte samma sätt som det enklaste sättet.

Minst bäst

Absolut enklast är att andas på glasögonlinserna och därefter putsa med T-shirten, tröjan eller skjortärmen. Detta är även det absolut enklaste sättet att få repor på glasen.

Dina kläder innehåller damm och partiklar och i kombination med att andedräkten inte fuktar glasen ordentligt kan det lätt leda till att du skapar repor av varierande storlek.

En pappersduk i kombination med andedräkt är inte mycket bättre. Mikrofiberdukar är något snällare, men riskerar också att repa om de innehåller partiklar.

Inte heller bra

Starka rengöringsmedel, fönsterputs, ammoniak, vinäger eller liknande är heller inte bra för dina stackars glasögon. Sannolikheten är hög att du har någon form av antireflex- eller antirepbehandling på dina glas och dessa kemikalier riskerar att förstöra den.

This, this is the way

Vad är rätt sätt då? Turligt nog en ganska billig metod.

Använd varmt vatten (men inte hett – det kan också påverka eventuell glasbehandling) och lite vanligt diskmedel. Sprid diskmedlet över glasen och se till så att du hela tiden har låg friktion mellan fingertopparna och ytan. Skölj av med varmt vatten och torka med en ren och mjuk bomullsduk.

Rengör även bågarna när du ändå håller på. De kan också behöva kärlek ibland, speciellt om du använder smink eller hårprodukter.

Annons:

10 tankar om “Bästa sättet att rengöra glasögonen

  1. Bertil Olsson säger:

    En droppe diskmedel sedan du ”vattnat” glasögonen med ljummet vatten. Använd fingrarna och på båda sidor av glasen. Därefter sköljer du av dem med ljummet vatten – och sedan torkar du glasögonen – inte med putsdukar eller ana tyg – utan blås dem torra! Du ser när alla droppar försvunnit och då är dina glasögon som nya!

  2. Kalle Banan säger:

    När jag snackade med dom på glasögonaffären sa dom att jag inte skulle använda diskmedel eftersom det numera finns nått medel i diskmedlet som kan förstöra antireflex/repbehandlingen. Vet inte om det var ett sätt att sälja deras egna rengöringsprodukt eller om det var sant.

  3. Jag fick veta från min optiker att jag inte skulle använda varmt vatten, utan max ljummet, för att inte skada antireflexen. Din definition av varmt men inte hett, är det ljummet eller varmare än ljummet?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>