Ju högre upp vi kommer i GTD-perspektiven desto flummigare blir det. Nu har vi gått igenom de konkreta åtgärderna, projekten, ansvarsområdena, målen, visionerna och nått den högsta abstraktionsnivån. Vi har nått GTD-perspektivens 50 000-fotsnivå.
Det vidaste av perspektiven i GTD-teorin är egentligen två. Syfte och principer. Och vad de innebär kan tyckas vara någorlunda självklart men jag tror det är bra att tänka igenom vad de innebär en vända till.
Syfte
Ditt livs syfte är svaret på frågan ”varför?”. Det är svaret på frågan om meningen med livet, den största frågan av alla. (Inte att förväxlas med frågan om livet, universum och allting, där ju svaret som alla vet är 42.)
Det kan vara lite klurigt att hitta rätt formulering eller tanke, men låt inte det faktum att du är syfteslös hindra dig från att agera utifrån dina mål och visioner.
Mitt syfte har jag formulerat så här: ”Jag finns för att göra posistiv skillnad för mig, min omgivning och världen.” Jag vet att det är storvulet men det är ändå någon slags riktmärke att sikta på.
Principer
Dina principer är dina egna spelregler – de ramar du rör dig inom när du gör saker.
Du märker tydligast att du har dem när någon bryter mot dem eller anklagar dig för att bryta mot dem. Om du till exempel har som princip att alltid tala sanning blir du förmodligen förbannad när någon hävdar att du ljuger.
Att ha välkända principer är bra inte bara för en själv utan är också bra i organisationer och företag. Att ställa sig frågan ”hur är vi när vi är som bäst?” och tydliggöra vad som är okej och inte kan få en organisation att funka smidigare och mer friktionsfritt. Utan onödiga missförstånd och irritationsmoment.
Principerna kan formuleras som en enkel punktlista som man går igenom och reviderar vid jämna mellanrum.
Har du funderat på meningen med ditt liv? Hur formulerade du svaret då? Vilka är dina starkaste principer? Skriv gärna av dig i kommentarsfältet!
En tanke om “GTD-skolan, del 11 – Syfte och principer”
Kommentarsfunktionen är avstängd.