6 enkla sätt att reducera stressen

På min arbetsplats är jag i konstant närvaro av kollegor med mycket att göra. Mig själv inkluderad. Därav blir stress en naturlig del av vardagen, och vi har alla utvecklat sätt att hantera den. Vissa sätt är bra, vissa är mindre bra.

Även om alla inte erkänner det tror jag att stress påverkar oss och våra prestationer mer än vi tror. Det är bara att inse att desto mer vi stressar desto mindre fokus kan vi lägga på varje enskild arbetsuppgift, och desto högre risk är det att vi leverera sämre kvalitet. Kan du argumentera emot detta samband?

Men är inte en viss nivå av stress positivt? Det är det flera kända forskare som poängterat genom tiderna, bland annat Nixon 1979 som tydliggjorde sambandet mellan stress och prestation i en enkel graf där det också framgår att 0 % stress = 0 % prestation. Vi behöver alla en hälsosam nivå av spänning mellan kropp och sinnen som en dos av ”god stress” ger, för att prestera bra (bild från Lesstress.net).

När jag själv sökte information om ämnet fastnade jag för en artikel som tog upp 6 enkla sätt att reducera din egen stressnivå. Jag tänkte förklara dessa lite kort nedan och förhoppningsvis kan det hjälpa dig till arbetsro.

1. Gör dig okontaktbar – isolera dig!

Försök att stänga av den en timme innan du ska sova och sätt inte på den förrän en timme efter att du vaknat. Det är väl du som bestämmer när du ska vara kontaktbar för jobbsamtal och ingen annan, väl?

2. Lär dig att kategorisera uppgifter – enkelt att göra och stor påverkan först!

Känslan av att du kommer framåt bland alla uppgifter kommer när du löser de som har stor påverkan på dig själv eller andra. Dela in uppgifterna i lätta eller svåra att lösa, och om de innebär liten eller stor påverkan om de blir lösta.

3. Gå igenom arbetsbördan – vad är realistiskt att du kommer hinna med?

Bli av med ogrundade förväntningar på dina uppgifter. Skapa dig en bild av din tillgängliga arbetstid, fundera på hur mycket arbete som krävs för att lösa dina uppgifter och skapa dig därefter en realistisk bild av vad du faktiskt kommer hinna med.

4. Håll dig borta från distraherande nyheter!

Nyheter och media gör allt för att då dig intresserad med ofta emotionellt starka budskap. Dessa skapar i realiteten ofta mer stress istället för att låta dig koppla av. Undvik att utsätta dig för denna typ av stress när du vill vara produktiv.

5. Sluta oroa dig från sådant du ändå inte kan påverka!

Det händer alltid saker som du inte kan kontrollera. När du har känner till vad som hänt och bestämt dig för hur du ska hantera situationen ska du sluta tänka på den. Ju mer du tänker på den, ju mer stressar du upp dig för något du ändå inte kan påverka.

6. Undvik stressade kollegor!

Människor påverkar varandra och beteenden smittar ofta av sig, både positiva och negativa. Undvik möten med andra stressade människor tills att du själv har kontrollen över din stress och kan hitta ditt lugn. Då kan ditt lugn gärna få smitta andra.

Annons:

3 tankar om “6 enkla sätt att reducera stressen

 1. 5. Sluta oroa dig från sådant du ändå inte kan påverka!
  Väldigt GTD-esque, men även något jag nog alltid levt efter. Det mest onödiga att oroa sig över är sådant som ligger utom ens kontroll. Speciellt sådant som ligger helt utom ens kontroll.

  På senare tid har jag även börjat göra distinktionen på vad jag inte har kontroll över ”just nu”. Det kanske är mitt ansvar, det kanske ligger under min kontroll. Problemet är att man tror att man misslyckats bara för att det inte blivit gjort ännu. Om man inte har möjlighet att göra någonting åt det på en gång är det slöseri med energi att oroa sig, men då måste man ha självförtroendet att veta att det blir gjort senare också.

  • Erik Börjesson säger:

   Ofta blir det så att man suger åt sig och tar på sig ansvar för sådant som är utan ens kontroll, då blir lätt en ”börda” som kan sänka dig mentalt och psykiskt och du har inte någon kontroll över det.

   Särskilt viktigt är det också när det kommer till vad som borde vara någon annans ansvar. Samma princip gäller här, är det utan din kontroll så sluta oroa dig för det! Det är därför det i slutändan är bra att från början ha förtydligat ens eget ansvar och vad som förväntas av en i en arbetsuppgift eller i ett projekt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>