Recension: Lean – gör avvikelser till framgång

lean-gor-avvikelser-till-framgangJag har länge varit nyfiken på Lean och velat lära mig mer. Därför blev jag omåttligt glad när vår egen Lean-expert Daniel satte boken ”Lean – gör avvikelser till framgång” i min hand.

Laget som skrivit boken (Per Petersson, Ola Johansson, Martin Broman, Dan Blücher och Henrik Alsterman) har lyckats göra en ganska abstrakt och komplex teoribildning lätt och enkel att ta till sig. Med tydliga exempel och figurer får jag klart för mig vad grundstenarna i Lean är och hur man praktiskt kan arbeta med att upptäcka och eliminera slöseri. 

Författarna behandlar Leans historia, viktiga faktorer för att lyckas och avslutar med de vanligaste metoderna i ett arbete som präglas av Lean: 5 varför, PDCA och 5S.

Trots att den andra upplagan är uppdaterad med exempel från både tillverkning, administration och tjänstesektorn känns det som att boken har en slagsida mot tillverkningsindustrin. Det är å andra sidan kanske inte så konstigt eftersom det är inom tillverkning som Lean praktiserats längst och mest genomgripande.

Sammanfattning

Lean – Gör avvikelser till framgång är en bra bok för dig som hört andra prata lösryckt om Lean och vill sätta allt i ett sammanhang. Eller för dig som läst vår lilla serie om Lean och vill fördjupa dig.

Fördelar

  • Praktiskt orienterad
  • Rikligt illustrerad

Nackdelar

  • Lite dyr
  • Skulle kunna ha fler exempel från tjänstesektorn

Betyg

4

 

 

Lean – gör avvikelser till framgång finns på Bokus och kostar 580 kronor.

 

Annons:

2 tankar om “Recension: Lean – gör avvikelser till framgång

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>