Kartlägg dina åtaganden

För några månader sedan stod jag inför ett stort (nästan) livsavgörande beslut. Ni vet ett sånt där beslut som tarvar en hel del eftertanke. Jag behövde få en flygbild över mitt liv.

Så jag satte mig ner och brainstormade ur mig alla åtaganden jag har. Allt jag uttryckligen och implicit lovat andra, och mig själv.

Resultatet blev en ganska omfattande mindmap. Några huvudgrenar hade ganska snabbt utkristalliserats. Jobbet, några fritidsintressen, Produktivitetsbloggen och ett gäng personliga/privata åtaganden var några av de stora grenarna i mindmappen.

Sedan justerade jag mindmappen med hur jag ville att det skulle vara i framtiden. En hel del åtaganden kom till och en del plockades bort. Efter ett tag hade jag en bra målbild över hur vad som är viktigt för mig.

Nästa upptäckt var att jag ju kunde anpassa mina tekniska system efter mina åtaganden. Så nu är mina mappsystem i Dropbox, Omnifocus och Evernote anpassade efter mina åtaganden. I översta nivån finns en mapp för jobbet, en för huset, en för Produktivitetsbloggen och så vidare. Skulle jag avsluta ett åtagande, säg att jag slutar på mitt nuvarande jobb, är det lätt att släcka ned eller arkivera allt som har med jobbet att göra.

Om något halvår eller så tror jag det är bra att återkomma till mindmappen och ta en ny funderare på vad jag egentligen vill göra. Men för tillfället har jag hela bilden klar för mig och har lätt att fatta livsavgörande beslut.

Annons:

5 tankar om “Kartlägg dina åtaganden

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>