5 anledningar att skriva dagbok

Franz Kafka, Selma Lagerlöf, Che Guevara och Anne Frank skrev alla dagbok. Varför de gjorde det vet jag inte. Däremot så vet jag att det finns många anledningar att varje dag, eller närhelst man känner för det, skriva ner vad som hänt och hur du tänker om det i en dagbok.

Här är mina fem favoritanledningar till varför du ska pysa iväg till bokhandeln och köpa en bok med lås på. 

1. För att reflektera

Ofta går dagarna av bara farten och det ges sällan tillfälle att fundera på och reflektera över vad som händer. Att bara kort skriva ner vad som hände under dagen och hur du upplevde det kan vara ett bra sätt att kolla så att du verkligen gör det du vill och är på väg åt det håll du tänkt dig.

2. För att dokumentera

Vi kanske inte ska tro att dagboken blir stommen till en framtida spelfilm om dig men det kan vara trevligt att då och då kunna bläddra tillbaka några dagar, månader eller år för att minnas bra och dåliga stunder. Och dessutom får du lättare att hitta svar på frågor som ”När var vi i Italien egentligen?” och ”När började Allan cykla?”

3. För att bearbeta

Ibland kan problem ligga och gro i huvudet. Och som med allt som inte gör någon nytta i huvudet gör du bäst i att skriva ner det. Genom att formulera dina problem i ord blir de mer hanterbara och är lättare att se på från ett annat perspektiv.

Jag brukar skriva dagbok precis innan jag somnar och tänker att jag formulerar problemen i dagboken, så får mitt undermedvetna jobba med det under natten. (Och nej, jag har inga som helst vetenskapliga belägg för att det där funkar, än)

4. För att öva upp tacksamhetsmuskeln

Det sägs att man blir lycklig av att vara tacksam och att det är en förmåga man kan öva upp. Så om du vill bli lycklig kan du passa på att skriva upp tre saker som du är tacksam för varje dag i din dagbok. Efter ett tag kommer du märka att det är lättare att hitta saker i vardagen att vara tacksam för.

5. För att bygga självförtroende

Ibland har vi alla riktiga skitdagar, när vi undrar vad vi duger till över huvud taget. Då vore det ju praktiskt med någon slags logg över alla tillfällen då du var helt superhjältefantastisk, eller hur? Din dagbok kan bli just det om du varje gång du vet att du gjort något bra skriver just det i din dagbok.

Skriver du dagbok? Dela gärna med dig om varför i kommentarsfältet.

Skriver du inte dagbok? Dela gärna med dig om varför du inte gör det i kommentarsfältet.

Annons:

2 tankar om “5 anledningar att skriva dagbok

  1. Jag har använt mig av konceptet på http://www.fiveminutejournal.com i snart två månader. Den är enkel nog för att det ska bli gjort varje dag, och uppfyller 1-5 ovan plus att morgonrutinen hjälper mig identifiera vad som är viktigast för dagen, vilket hjälper mig prioritera både på jobbet och privat.

    Deras app funkar tyvärr bara för iphone (eller på ipad i uppskalat läge) och lämnar en del att önska, men jag använder den ändå. Det går förmodligen alldeles utmärkt att bara följa deras steg i ett anteckningsblock för de som vill prova utan att behöva köpa något.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>