Om man tänker efter så är det mycket tid av våra liv som våra öron är lediga. Vi sitter på kollektivtrafik eller i bil, väntar på vänner på caféer, stryker skjortor eller tar långa hundpromenader. Ingen av aktivitererna ovan kräver att man lyssnar koncentrerat på något särskilt. Det är med andra ord utmärkta tillfällen att lyssna på något särskilt. Som en podcast till exempel.
En podcast är som ett radioprogram på internet som du prenumererar på. När det dykt upp ett nytt avsnitt laddas det ner till din dator eller telefon och du kan avnjuta det närhelst du vill.
I Ios för Iphone och Ipad finns programmet Podcast inbyggt, men det finns också andra alternativ som Instacast och RSSRadio.
För Android finns till exempel apparna OneCast, DoggCatcher och Stitcher radio som håller ordning på dina podcastprenumerationer.
En av fördelarna med podcasts är att programmet laddar ner avsnitten till din telefon så att du inte är beroende av uppkoppling när du ska lyssna. Det är inte så dumt när man sitter på ett tåg eller i en blylåda.
Förutom att det är vådligt effektivt att lyssna på podcast eftersom du samtidigt kan göra något annat har du alla möjligheter att lära dig mer och inspireras om hur blir ännu effektivare genom att lyssna på podcast som handlar om just det.
Här är några tips på podsändningar som kan inspirera dig till att bli effektivare och mer produktiv:
The productive life show
Handlar om hur man är produktiv med hjälp av Evernote, men även som icke-Evernotare tror jag man kan få ut en del av avsnitten.
Back to work
Merlin Mann och Dan Benjamin gör ganska långa avsnitt, de ligger på en och en halv timme. Klarar du dig igenom den halvtimmen de bara flamsar om sina sjukdomar kan du njuta av en hel del bra tips senare i podden.
Mac power users
Som titeln avslöjar är målgruppen macanvändare. Är du inte det kan du ändå kanske få ut några produktivitetstips av att lyssna. Kanske, men högst osäkert.
David Allen CO
Det här är egentligen inte David Allens egna material, men då han intervjuas i andra podcaster publiceras det också på hans egna.
Lifehacker
Podcasten från husorganet Lifehacker är lagom långa och med en tydligt teknisk inriktning. Kan bli lite väl nördigt ibland, men det har inte skadat någon.
2 tankar om “Podcast – vad är det och varför?”