7 sätt att rengöra grillgallret

GrillJaha. Innan du hann skotta klart kom våren. Och med den också grillsäsongen. Grillen är ju framställd sedan sommartidsomställningen men nu börjar det bli dags att använda de ljumma vårkvällarna till utomhusbrassning av flintastek och grönsaksspett.

Och det är oftast nu, i upptakten till årets första grillkväll som du gör den jobbiga upptäckten. Grillgallret ser ut som resterna av stadsbranden i Sundsvall 1888. Och som alla vet är grillgallret utomhuskökets gordiska knut. Det är vansinnigt svårt att rengöra. Men vi har 7 förslag på alexanderhugg som kan få ditt besvärliga galler skinande rent igen. 

Gräset

Så snart du grillat klart, hiva ut gallret på gräsmattan och låt det ligga där över natten. Tanken är att daggen gör det lättare att morgonen efter enkelt diska av gallret. Jag har testat det här några gånger men inte lyckats. Kanske för att jag drabbats av lättja så att gallret fått ligga kvar i gräset till nästa gräsklippning.

Lök

Det här tipset har vi delat med oss av tidigare. Hetta upp gallret ordentligt, förslagsvis när du ändå tänder grillen, och gnugga sedan gallret med snittytan på en halverad lök. Den andra halvan kan du förslagsvis grilla sen.

Folie och cola

Stålull i all ära men det går ofta lika bra med en bit ihopknycklad aluminiumfolie. Vill du få lite extra boost i ditt foliegnuggande kan du doppa tussen i lite coca cola innan du sätter igång.

Såpa

Såpa är en av hushållets mest universella universalmedel. Blanda såpa och vatten i en balja, sopsäck eller badkar och lägg gallret däri. Låt det dra några timmar, kanske över natten, och vips så har du ett lättdiskat grillgaller som sällskap i morgonduschen.

Såpa och ugn

Skulle inte vatten duga som såpkompanjon i kampen för ett renare grillgaller kan hetta vara ett bättre alternativ. Smörj grillgallret med såpa och skjutsa in i ugnen. Skruva upp värmen till 100 grader och låt sedan svalna. Ut ur ugnen kan du plocka ett galler som efter en skrubbning är skinande rent igen.

Ammoniak

Det här tipset är för den lite mer avancerade hemmakemisten. Skvätt en skvätt ammoniak i en sopsäck och peta ner gallret däri. Låt det ligga över natten så att ångorna hinner lösa upp fettet. Men var försiktig, ammoniak är inte att leka med. Det är väldigt få frätande kemikalier som är det, när man tänker efter.

Skit i’t

Skulle du vara av den lättsamma typen som inte gillar att göra jobb i onödan kan du välja den enkla lösningen och helt enkelt skita i att rengöra grillgallret. Det mesta som är farligt går förmodligen under när du hettar upp gallret inför grillningen ändå.

Har du fler tips på hur man kan rengöra grillen? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet!

 

Annons:

En tanke om “7 sätt att rengöra grillgallret

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>