4 sätt att hacka lök utan tårar

LökOm du i receptsajten Tastelines sökruta skriver ”lök” hittar den 3 761 recept. Utan tvivel är löken en av våra flitigast använda råvaror.

Men varje gång du hackar lök frigörs enzymer som ragerar med svavelhaltiga aminosysror. Dessa irriterar ögats hornhinna och kroppen svarar med att producera tårar. Inte bara väldigt irriterande utan också otroligt jobbigt.

Ett sätt att hantera det är ju att stå ut med tårarna och med rödgråtna ögon söka sympatier hos familjemedlemmar och andra närstående. Men det finns sätt att slippa fälla en endaste tår vid lökskärbrädet. Vi har hittat fyra som funkar.

Täta glasögon

Simglasögon, cyklop eller svetsglasögon av den täta sorten gör att de tårframkallande gaserna inte når hornhinnan. Har du spenderbyxorna på dig kan ett par onion goggles kanske vara ett alternativ. Nackdelen är att du förmodligen ser ganska fånig ut. Men du gråter åtminstone inte.

Kyl löken

Lägg löken i kylen i 30 minuter eller i frysen i en kvart innan du ska gå igång på den. Tanken är coola lökar inte utsöndrar lika mycket ögonsvidande kemikalier som rumstempererade.

Hacka under vatten

Genom att ställa dig vid diskhon och hacka löken under rinnande vatten sköljer du bort allt som kan irritera ögonen. Nackdelen är att du också kan råka skölja bort den hackade löken.

Hacka under köksfläkten

Om du inte har ett dragskåp i närheten kan en köksfläkt funka lika bra för att ventilera bort gaserna som framkallar gråten. Tänk bara på att inte ha några spisplattor på. Ingen blir glad av en uppbrunnen skärbräda.

Hur gör du för att slippa tårar när du skär lök? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

 

 

Annons:

2 tankar om “4 sätt att hacka lök utan tårar

  1. Skärm man lök längs ådringen så är det inte lika illa heller. Fast ska man tärna så spelar det ju ingen roll.
    Mitt bästa råd är matberedare och att låta det ånga av sig :D

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>