4 timmars arbetsvecka av Timothy Ferris

4-timmers arbetsveckaLängtar du efter att dricka drinkar ur en kokosnöt under en palm på andra sidan jorden medan pengarna bara tickar in på kontot?

Har du tröttnat på att slava 40 timmar i veckan och bara längta efter helgen?

Då kanske du ska läsa boken 4 timmars arbetsvecka – konsten att leva mer & jobba mindre av Timothy Ferris, men bara kanske.

I boken 4 timmars arbetsvecka beskriver Ferris hur du kan byta ett hektiskt löneslavande mot större frihet och möjligheter att resa och leva livet.

Kortfattat går det ut på att komma på vad man egentligen vill göra och genom att eliminera skitgörat och delegera resten, få tid att göra det man drömmer om. Två av de bärande tipsen handlar om att använda sig av så kallade ”virutella assistenter” och att starta en egen rörelse som säljer varor och gör vinst utan att du behöver anstränga dig nämnvärt.

Den övervägande känslan jag får när jag läser boken är att den är väldigt… …amerikansk. Inte bara för att det handlar om att förverkliga sina drömmar utan också för att den är väldigt amerikanskt skriven. De flesta tipsen är anpassade efter amerikanska förhållanden (t.ex. kan jag tänka mig att det är svårt att hitta virtuella assistenter på Filippinerna som behärskar flytande svenska).  Sen är den skriven som amerikanska böcker ofta är skrivna. Många ord, mycket fluff.

Men när man skalar av fluffet och silar det genom ett ”avamerikaniseringsfilter” finns det några guldklimpar kvar som ger en viss behållning. Bland annat en hel del tips om hur man minskar sin arbetsbörda och slimmar sin informationsdiet.

Så för den som vill få ny inspiration i sin strävan efter produktivitet är den läsvärd, men jag skulle nog inte räkna med att minska min arbetstid med 90 %.

Annons: