4 sätt att förebygga gräl

KonfliktMänniskan är inte bara ett flockdjur utan också en social varelse som faktiskt kräver interaktion med andra individer. Men när vi gör det finns alltid risken att vi blir osams och börjar kasta porslin. Och när bråket väl är igång är det svårt att hejda det. Adrenalinet flödar och varje ord du hör tolkas som en brinnande pil i hjärtat.

Men det finns sätt att återta kontroll över en diskussion som spårat ur. Med lite förberedelser kan du och dina närmaste förvandla ett gräl i antågande till ett lösningsorienterat samtal mellan två vuxna människor.

Nyckelordet är just förberedelser. Det bästa knepet är att i förväg bestämma hur du och dina familjemedlemmar, kollegor eller vänner ska lösa konflikter innan de dyker upp. Genom att ha en plan för vad ni ska göra när ilskan rinner till kan ni lättare avvärja ett praktbråk. Här är några saker som kan finnas i en sådan ”konflikthanteringsplan”.

Kom överens om ett stoppord

Välj tillsammans ett ord eller uttryck som ni vanligtvis inte säger och använd det som stoppord. Det kan vara ”time out”, ”sakta i backarna”, ”löksoppa” eller vad som helst. När någon i sällskapet märker att det börjar barka åt bråk kan hen säga det överenskomna stoppordet och på så sätt göra alla uppmärksamma på att att samtalet håller på att spåra ur. Gemensamt kan ni sen ta itu med resten av konflikthanteringsplanen.

Låt något annat avgöra tvisten

Ett sätt att lösa en konflikt är att låta någon annan göra det. Kom i förväg överens om att en noga, i förväg utvald, utomstående får avgöra konflikten. Denne måste självfallet vara någon som alla i sammanhanget litar på och som inte är rädd för att göra sig ovän med någon av er.

Ett annat sätt att lyfta ut konflikten är att komma överens om att singla slant om trätoämnet. Om man i förväg kommer överens om att det är så ni ska lösa alla konflikter är det lättare att acceptera utfallet.

Ta ett djupt andetag

Ofta eskalerar konflikter i hetsiga diskussioner, när man varken lyssnar på vad motparten säger eller tänker på vad man själv säger. Så det här med att tyst räkna till tio är inte en så dum idé. Om ni har kommit överens om ett stoppord och någon säger det kan den första åtgärden helt enkelt vara att vara tysta ett tag. Några sekunders betänketid kan kyla ned känslorna och locka tillbaka det rationella tänkandet.

Kom överens om hur ni kommunicerar

I boken Giraffspråket finns tipset att feedback med fördel framförs på följande form: Först en observation, sedan en beskrivning av vilka känslor det framkallar hos dig, ett förslag till förändring och sist en beskrivning av ditt behov. Så här till exempel: ”När du inte kommer i tid blir jag stressad och orolig. Skulle du kunna ringa i förväg och säga att du blir sen? För mig är det viktigt att veta att du inte glömt mig.”

I en annan bok, Vägen till ja, pekar författarna på vikten av att skilja på intressen och ståndpunkter. En ståndpunkt fokuserar på lösningen (till exempel: ”jag tycker vi ska åka på semester till Kanarieöarna”) medan ett intresse handlar om behovet (”jag vill sola och bada på min semester”). Om ni i diskussionen fokuserar på intressen istället för ståndpunkter kommer ni ha lättare att hitta en lösning båda parterna gillar.

Genom att i förväg komma överens om att efter stoppordet och andetaget fokusera på era respektive intressen och dessutom kommunicera med giraffspråket kommer ni ha lättare att ta er ur en destruktiv situation och hitta en gemensam lösning på problemet.

Så innan ni överhuvudtaget funderar på att börja gräla, gör en plan om hur ni ska sluta. Och visst, ett helt konfliktfritt liv tillsammans med andra människor är svårt att uppnå, eller kanske inte ens önskvärt. Men det vore ju dumt att inte försöka göra grälandet smidigare.

Hur gör du för att avstyra gräl? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>