Recension: Detta är lean – lösningen på effektivitetsparadoxen

detta_ar_lean_-_losningen_pa_effektivitetsparadoxe-modig_niklas-22280080-3041891047-frntlDet pratas mycket om lean och jag har länge varit nyfiken på ämnet. Nu har jag äntligen fått en bra överblick efter att ha läst ”Detta är lean : lösningen på effektivitetsparadoxen”, skriven av Niklas Modig och Pär Åhlström.

Innan jag läste boken hade jag hört talas om olika metoder och uttryck såsom ”jidoka” och ”just in time”, men mer än så visste jag inte och öppnade boken med ett öppet sinne. Lean är en verksamhetsstrategi och författarna är tydliga med att definitionen av lean inte är självklar och att lean inte är en samling metoder som implementeras i den befintliga verksamhetsstrukturen.

Med enkla exempel har jag istället lärt mig att lean handlar om principer, förhållningssätt och en strävan mot ökad flödeseffektivitet med bibehållen, eller ökad, resurseffektivitet. Låter det krångligt? Det är inte inte. Ämnet är oerhört intressant i dagens stressade värld där alla försöker maximera sin vardag med aktiviteter. Är verkligen maximerandet någonting att sträva efter?

Efter att ha läst boken känner jag att jag har fått en väldigt bra överblick över ämnet. Författarna varvar praktiska exempel kring långa handläggningstider för cancerpatienter till anekdoter från japanska företagsledare. Det är tydligt att författarna inte vill ge ut några speciella metoder för att implementera lean, syftet är snarare att förklara tankesättet och ge lite ledtrådar till hur du själv kan börja tänka i dessa banor. Jag gillar det! Jag är nämligen lite trött på alla ”supermetoder” som ska få oss att öka effektiviteten. Detta är en strategi, metoderna får jag hitta själv om jag inte redan har dem i min organisation.

Sammanfattningsvis ger boken en riktigt bra överblick och kan rekommenderas till den som vill lära sig grunderna i lean utan att ha några förkunskaper. Du köper den på exempelvis Adlibris eller Bokus för i skrivande stund cirka 200 kronor.

Annons:

2 tankar om “Recension: Detta är lean – lösningen på effektivitetsparadoxen

  1. Bra bok !

    Kan starkt rekommendera denna !

    Bra exempel i boken, bland annat om två typer av sjukhus och om stafettlopp.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>