Vet du om när du är klar?

När är du klar med något? Frågan kan tyckas enkel, men behöver inte vara det.

I många fall är det uppenbart. Maten är färdiglagad, båten sjösatt eller huset byggt. Men hur är det med mindre konkreta arbetsuppgifter? När är en orsaksanalys av ett försäljningstapp på danska marknaden klar?

Bestäm vad ”klar” innebär och undvik att spendera onödig tid på arbetsuppgifter. 

Om det saknas ett ”konkret klart” (eng. ”definition of done”) finns två stora risker. Den ena är produktionsrelaterad – du vet inte vad din kund förväntar sig av det arbete du gör och du levererar fel sak. Den andra är kvalitetsrelaterad – det är lätt att lägga för mycket tid på något för att få ett onödigt bra resultat. Behöver du verkligen göra en budgetprognos ned på öresnivå?

I många fall kan det vara så att beställaren själv inte har koll på exakt vad han eller hon vill ha av dig eller hur bra arbetet ska genomföras och det är i sådana fall upp till dig som expert inom ditt område att hjälpa din kund att förstå vad hen egentligen efterfrågar: ”När du säger att du vill att jag gör A, menar du då ABCD och med en nogrannhet av N?” En kontrollfråga gör att du minskar risken att spendera tid på något som egentligen inte önskas.

Annons:

2 tankar om “Vet du om när du är klar?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>