Kortkommandon eller snippets i Android

Att skriva på en tryckskärm är ganska mödosamt. Tills tekniken blivit så pass snabb och intuitiv att den fullt kan ersätta penna och papper finns det dock lite genvägar som kan underlätta och snabba upp skrivandet.

Även i Android finns det såklart möjlighet att skapa genvägar, eller snippets, för att underlätta skrivandet. Jag kommer här att visa hur du skapar dem och kommer igång. 

Johannes har tidigare skrivit om hur smarta snippets kan göra dig supersnabb där han går djupare in på hur du kan tänka kring snippets (eller kortkommandon/förkortningar/genvägar).

I Android kan enkelt och snabbt lägga till genvägar i ordlistan, se nedan för en vidare instruktion. Jag har tidigare skrivit om motsvarande kortkommandon för iOS. Konceptuellt går det till så att du anger en förkortning som ska representera en längre, ofta återkommande, text. Till exempel använder jag ”pb” för att skriva ut Produktivitetsbloggen.

Andra exempel kan vara:

 • m1 -> info@produktivitetsbloggen.se
 • t1 -> 070-123 45 67
 • t2 -> 0920-12 34 56
 • pk -> puss och kram

Hur du går till väga

Det är snabbt och lätt att konfigurera genvägar i Andriod.

Gå till ”Inställningar” -> ”Språk och inmatning” -> ”Egen ordlista” och tryck på ”+”-tecknet högs upp till höger för att lägga till nya genvägar.

När du sedan skriver ett meddelande och använder din genväg kommer hela ordet/meningen att föreslås, tryck på mellanslag eller välj din genväg bland föreslagna ord.

Värt att notera att genvägarna i ordlistan främst fungerar med det inbyggda tangentbordet i Android.

Vill du lär dig mer om snippets kan du även lyssna på vår podcast #29, där vi nämner dem. Johannes har även skrivit om appen Textexpander som finns till flera plattformar och som kan göra mycket mer.

Annons:

3 tankar om “Kortkommandon eller snippets i Android

  • Michel Björn säger:

   Tack Emil för din feedback.

   Jag tycker själv det är grymt men vill ha ut lite mer, t ex att få ut dagens datum via en genväg och andra tips Johannes kom med i sitt inlägg om snippets. Därför har jag precis börjat testa Autotext PhraseExpress, http://www.phraseexpress.com, som synkar över olika plattformar. Hoppas få återkomma med en positiv recension så småningom.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>