Vakna effektivt

Gääsp… Det är tungt att vakna och piggna till om dessa mörka vintermornar. Om du, som jag, tycker att det är drygt och inte orkar vänta på vårdagsjämningen har jag ett tips till dig.

Som uppväxt Skånebo pluggandes i Luleå upptäckte jag hur mycket mörkret kan påverka och bestämde mig snart för att försöka göra något åt det. En av sakerna jag prövade var en gryningssimulator. Här följer tre anledningar att använda en gryningssimulator.

Vakna mjukt och utvilad

Vad en gryningssimulator gör är att den agerar sol när solen inte riktigt är sugen på att visa sig. Du ställer in ett klockslag och gryningssimulatorn börjar lysa allt starkare tills önskad tidpunkt är slagen. Beroende på modell kan du sedan ha en alarmsignal eller radio som går igång.

Varför är detta intressant då? Jo, häftigt nog tenderar de flesta att ”naturligt” vakna innan klockan är slagen och alarmet tjuter. Själv öppnar jag ögonen, känner mig en smula besviken ett ögonblick för att sedan förstå att det är en ny dag och det är dags att göra något bra av den.

Och det är lätt! Grymt skönt att inte ryckas upp ur sömnen av ett tjutande monster som bara vill dig ont. Slippa de tunga ögonlocken som knappt går att bända upp. Inte längre känna tyngden från tröttheten som trycker kvar dig under täcket.

Skämt åsido så kan vinterns mörker göra det svårt för många att komma igång bra på morgonen, och värsta fall kan det leda till vinterdepressioner. Den tekniska anledningen till vintertrötthet har i vissa studier påvisats bero på bristen av ljus. Om natten producerar tallkottkörteln i hjärnan melatonin som gör oss trötta. Produktionen av melatonin stoppas vid soluppgången då vi naturligt träffas av solljus. Det är här gryningssimulatorn kan hjälpa dig vakna effektivare.

Somna mjukt

Just det, inte bara kan du vakna mjukt utan de flesta gryningssimulatorer har även den omvända funktionen så att de kan sakta dimma ljuset så att du somnar in behagligt. Detta är även funktion som ska uppfattas som praktiskt av föräldrar med barn som inte riktigt kan somna i mörkret.

Här lämpar sig gryningssimulatorn även som en trevlig läslampa som slocknar en stund efter att du gjort det.

Prova-på

Många återförsäljare har ”prova-på”-erbjudanden. Till exempel har Nordin Light Care, varifrån jag köpte min Bodyclock Advanced, 30 dagars ”pröva på garanti”. Är du inte nöjd kan du skicka tillbaka din gryningssimulator. Jag har haft min i över 5 år.

Några länkar till gryningssimulatorer:

Annons: