Produktivitetsappar jag använder (april 2020)

En av våra största käpphästar är att personlig produktivitet inte handlar om appar, verktyg och tjänster utan snarare om modeller för att tänka och agera på rätt sätt. Trots det går det inte att sticka under stol med att det faktiskt även spelar viss roll vilka verktyg man använder. På samma sätt som det är enklare att springa milen i ett par bra löparskor än i loafers är det smidigare att angripa att göra-listan om den befinner sig i ett attraktivt och lättjobbat verktyg. Här är de huvudsakliga verktyg som jag, Daniel, använder mig av just nu i april 2020.

Dynalist

Navet i mitt produktivitetsuniversum är min att göra-lista. Sedan drygt två år använder jag mig av appen/tjänsten Dynalist för att hålla reda på den.

Egentligen är Dynalist en generell listhanterare snarare än ett att göra-verktyg. En outliner på engelska, alltså ett verktyg för att göra dispositioner och bryta isär problem. Fördelen med ett generellt verktyg är att jag lättare kan tänja lite på gränserna i hur jag använder det, men det är samtidigt en nackdel. När jag började med GTD använde jag mig av ett väldigt metodnära verktyg, Nirvana, vilket var fenomenalt just eftersom det hade en väldigt tydlig struktur och arbetsgång. Dynalist är mycket mer tillåtande, men gör då också att det är lättare att vara för smart för sitt eget bästa och sabba sin egen struktur.

I Dynalist håller jag önskade utfall (så klart skrivna i tempuset perfekt) och under dem listar jag de åtgärder som jag behöver göra för att uppnå utfallet. Taggar, datum och kryssrutor gör att jag i kombination med sparade sökningar lätt kan se vad jag kan och bör göra.

Även min någon gång/kanske-lista bor i Dynalist, och så också utfallet av mina personliga konferenser samt lite övriga listor och projektnedbrytningar.

Dynalist är gratis i grundutförande och räcker väldigt långt i den versionen. Pro-versionen kostar i skrivande stund 8 USD per månad vid köp av 12 månader. De tjänster som gör att jag personligen betalar för Pro är smidigare insamling rakt till en egendefinierad inkorg, möjlighet till återkommande uppgifter och att jag kan ändra tangentbordskommandona så de passar mig.

Stödverktyg till Dynalist

Som komplement till Dynalist har jag Quick Dynalist installerat i min Android-mobil. Den gör att jag väldigt lätt kan skicka in nya saker i mitt system. Jag har över åren märkt att jag behöver låg friktion för att fortsätta mata systemet med saker och Quick Dynalist är en viktig kugge i det maskineriet.

Roam Research

Roam Research är ett relativt nytt verktyg (vid denna tidpunkt fortfarande i beta) för hantering, insamling och sammankoppling av idéer, tankar och anteckningar.

Till skillnad från exempelvis Evernote tvingar det dock inte på mig någon struktur, utan det är helt upp till mig hur jag länkar samman informationen. På gott och ont, även här.

Man kan beskriva Roam som en outliner med delar av funktionaliteten från Dynalist, men det har även drag av en wiki (med exempelvis automatiskt sidskapande och tillbakalänkande till refererande sidor) och av en databas där du lätt kan hämta in spridd information och klumpa ihop den på nya sätt.

Roam är, som du märker, inte lätt att enkelt förklara kortfattat och jag experimenterar fortfarande i hur jag ska använda det, så det det finns skäl att skriva mer om det här på bloggen. Vill du inte vänta på fler artiklar hos oss så är en bra start att läsa denna engelska bloggpost av Nat Eliason.

Exakt vad Roam kommer att bli när det växer upp återstår att se. Prismodellen är även den oklar just nu, men verkar bli en gratis + pro-modell.

Syncthing

Varken Dynalist eller Roam har bra funktionalitet för fillagring, så jag behöver fortfarande någon form av bibliotek för statisk information som PDFer och andra filer. Här har jag använt en kombination av Dropbox och Evernote, men är på väg bort från båda de tjänsterna. För synkronisering av filer mellan mina enheter har jag i stället satt upp Syncthing. Min lagringslösning hemma kör en klient och så gör även mina datorer och min mobil. De synkar sömlöst med varandra, både när jag är hemma och på språng.

Nackdelen med Syncthing är att det inte finns en app till iPhone/iPad. Det är inte heller den enklaste tjänsten att sätta upp. Fördelen är att min data garanterat är bara min och att lösningen är både gratis och fri.

Tody

Saker som borde göras hemma, kan utföras av vem som helst av oss, och som inte är tidskritiska hanterar vi i Tody. Man skulle kunna likna tjänsten vid en underhållsplan för hemmet. Du definierar vilka rum eller delar av bostaden du har och lägger in de uppgifter som ska utföras och med ungefär vilken frekvens. Graden av insats för att utföra uppgiften går också att ställa in. I appen ställer du även in din generella attityd till städning och hemmafix är, på en skala från ”avslappnad” till ”proaktiv”, så att Tody vet när den ska börja påminna om att det är dags att göra något.

I vår Tody-lista ligger exempelvis sådana upphetsande saker som att rengöra kakelfogarna i badrummet (var 6:e månad, stor insats), skaka brandsläckaren (var 8:e vecka, liten insats), och skölja silarna i diskmaskinen (var 4:e månad, mellanstor insats).

Du kan också sätta upp tjänsten till att automatiskt alternera vems tur det är att göra saker, och den loggar dessutom vem som gjort vad så att du lätt kan hantera konflikterna om vem som egentligen tömt kattlådan oftast på senaste tiden.

Tody är gratis att installera på Android, men kräver en prenumeration om 59 kr per år för att få tillgång till finesser som exempelvis flera användare och synkronisering. iOS-appen kostar 59 kr.


Ovanstående fyra verktyg är grundstenarna i min produktiva vardag. Ovanpå dessa har jag ytterligare för mer nischade utmaningar samt för att göra uppföljning av hur livet egentligen är, men det får bli ett senare blogginlägg.

Annons:

2 tankar om “Produktivitetsappar jag använder (april 2020)

  1. Richard Ohlsson säger:

    Hej Daniel!
    Jag använder också Dynalist och Nirvana. Dynalist använder jag för att planera stora projekt. Dessa bryter jag ned i mindre projekt och slutligen i åtgärder. Sedan klistrar jag in åtgärderna i nirvana och använder det för GTD.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>