6 tips för att hålla nyårslöftet

Direkt efter att nyårsraketerna tjutit klart och bubblet i glasen druckits upp kommer den givna frågan. ”Jaha, har du några nyårslöften då?”.

Ett nytt år erbjuder en lysande möjlighet att starta om på ny kula, bryta dåliga vanor och skaffa nya. Men vi vet ju hur det brukar bli eller hur? Nyårslöftet håller en vecka eller januari ut om man kämpar.

Men det finns tricks och tips som får nyårslöftet att hålla längre än nyårsmiddagsresterna. Produktivitetsbloggen bjuder på sex tips.

Gå ihop flera

Livet är en lagsport. Om du till exempel lovar dig själv att börja träna, gå ihop med vänner som har samma ambition och boka en tid i veckan. Förutom att det är trevligare att göra saker när man är fler, skapar det en viss social press. Om du inte är där kanske de andra snackar skit om dig, vem vet?

Testa i 30 dagar

Vissa säger att man behöver 30 dagar för att skaffa sig en ny vana. Så klarar du dig januari ut är chanserna stora att du klarar framtiden också. Metoden don’t break the chain kanske kan vara värd att pröva?

Sätt etappmål

Ingen äter en elefant i en tugga. Dela upp ditt löfte i etappmål och tidssätt dem.  Om du till exempel vill äta mindre godis, börja med att bara äta på lördagar första halvåret för att sedan gå ner på lördagar udda veckor.

Berätta om ditt löfte

Om ingen annan vet om vad du lovat dig själv blir det lättare att bryta löftet. Dessutom blir du mer bunden vid ditt löfte om du formulerat det och sagt det högt. Så berätta för alla du möter att du minsann ska sluta röka, då kommer den första cigaretten bli lite svårare att ta.

Belöna dig själv

När du hållit ditt löfte en viss tid, belöna dig själv. Ge dig själv en trisslott varje vecka som går med obrutet löfte eller unna dig ett restaurangbesök när du klarat ett kvartal. Om nu summan av lasterna är konstant, utnyttja det.

Lova inget

Det enklaste sättet att hålla löften är att inte ge några. ”Undercommit and overachieve” är ett ordspråk som jag (som ibland har svårt att säga nej) bär med mig. Glöm heller inte att alla årets 366 dagar är lämpliga att starta en ny vana på.

Annons:

3 tankar om “6 tips för att hålla nyårslöftet

  1. Jag tror det var Tony Robbins som sa att om du stämmer av två gånger om året så har du minst dubbelt så stor sannolikhet att lyckas. Han fortsatte sen med:
    – Om du stämmer av varje vecka har du 52 gånger så stor sannolikhet att lyckas. Och om du nu skulle vara så vågad att du stämmer av varje dag har du 365 gånger så stor sannolikhet att lyckas och jag garanterar dig att du kommer lyckas.

Kommentarsfunktionen är avstängd.