Våga misslyckas – kliv utanför komfortzonen!

Komfortzonen är det mentala område där vi känner att vi har kontroll över situationen. Om du är taxiförare så är bilkörning definitivt inom komfortzonen, däremot ligger kanske att tala inför folk utanför zonen. Att utvidga sin komfortzon leder till en effektivare vardag, men det krävs att du vågar att misslyckas.

Jag tog ett kliv utanför min komfortzon för en tid sedan genom att följa med till ett längdskidläger med den lokala skidklubben. Jag hade inte stått på ett par längdskidor på sju år och riskerade att framstå som en total nolla inför de andra rutinerade skidåkarna. Men jag skulle åka Vasaloppet några månader senare och kände att jag behövde en kickstart.

Längdskidlägret gick givetvis utmärkt. Jag var sämst inom området men fick bra stöttning, många tips och en samling nya vänner. Jag hade utvidgat min komfortzon och nästa år skulle jag utan tvekan följa med på lägret igen. Och vad var egentligen det värsta som skulle kunna ha hänt? Ett misslyckande är sällan så farligt att det inte går att komma tillbaka, dessutom återkommer man oftast med ett starkare självförtroende än tidigare.

Framöver tänker jag fortsätta att hoppa in i nya sammanhang utan tvekan och våga vara sämst, både i arbetslivet och privat. Ju fler olika maträtter jag försöker tillaga, sportgrenar jag försöker utföra och nya buskar jag försöker plantera på tomten desto större komfortzon får jag. Om jag vågar att misslyckas så tvekar jag mindre i nya situationer, det är för mig väldigt effektivt och samtidigt roligt.

Utmana dig själv! Ta första steget mot att utvidga din komfortzon under de kommande tre dagarna. Gör någonting som du är säker på att du kommer att misslyckas med eller vara sämst på, och låt det vara okej att misslyckas. Skriv sedan i kommentarsfältet nedan och berätta hur det gick!

Annons:

2 tankar om “Våga misslyckas – kliv utanför komfortzonen!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>