Reflektera över året som gått med en enkel årskrönika

Så har ännu ett år gått till ända och ett nytt tagit sin början. Det är med andra ord dags att summera året som gått och blicka framåt mot det som kommer.

Sedan några år tillbaka har jag och min fru tagit för vana att vid årsskiftet skriva en enkel årskrönika. Vi gör det både för att blicka tillbaka på allt vi kan vara tacksamma för och för att utvärdera året som gått. Dessutom är det bra att ha årskrönikor i arkivet så att man enkelt kan hitta svar på frågor som ”När föddes Alma egentligen?” och ”Vilket år var vi i Berlin?”. 

Rent praktiskt går det till så att vi tar en förmiddag och käkar hotellfrukost (om vi förtjänat en) och tar med oss en bärbar dator eller liknande. Sen plockar vi fram kalendrar och fotobibliotek i våra mobiler och börjar sammanfatta året.

Vi brukar hålla oss till några rubriker för att få lite struktur. Rubrikerna är:

  • Jobb
  • Huset och trädgården
  • Resor
  • Familjen
  • Släkt
  • Vänner
  • Konserter och föreställningar

Under varje rubrik skriver vi i punktform vad som hänt under året. Vi skriver kort; bara en eller kanske två meningar under varje punkt. För oss är det viktigare att de blir av än att det blir fylligt och detaljerat. Så vi ser till att hålla det enkelt.

När vi blickat tillbaka och skrivit klart årskrönikan blickar vi framåt istället. I ett nytt dokument men med samma rubriker skriver vi några punkter som vi vill uppnå inom varje område under året som kommer.

Hur brukar du reflektera över året som gått och planera nästa? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Annons:

En tanke om “Reflektera över året som gått med en enkel årskrönika

  1. Vad roligt! Är ni duktiga kalender-användare? För liknande grejer brukar jag ha en lista (t ex i Evernote) där jag snabbt listar saker jag vet jag kommer vilja ha, i ditt fall på årskrönikan. Hade detta gjort någon skillnad eller räcker kalendern och fotoarkivet mer än väl? :)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>