Evernote Web Clipper samlar dina webbklipp

Evernote-logotypNär du hittar världens bästa recept på fejk-bea på nätet känner du självklart ”jag måste spara ned det här”. Om du är Evernote-användare och dessutom kör webläsaren Chrome finns det ett klockrent hjälpmedel för detta: Evernote Web Clipper.

Clippern gör det enkelt att spara ned i princip vilket web-innehåll som helst till ditt Evernote-konto och i nyare versioner har du även möjlighet att rita och märka upp dina urklipp.

Här pratar jag om versionen som finns till Google Chrome. Clippern finns till Firefox, Safari, Opera och Internet Explorer också, men är inte lika bra i de webläsarna.

ENclipper1Efter installationen lägger sig clippern som en snäll elefant uppe vid adressraden i Chrome. När du är på en sida du vill kopiera innehåll från så klickar du på knappen eller anger kortkommandot för att starta urklippning. Standardkortkommandot är `, alltså en grav accent. Inte helt praktisk för oss med svensk tangentbordsuppsättning då sättet du får fram det tecknet är att två gånger trycka shift+´.

ENclipper2Fram dyker en sidolist (se bild till vänster) full med alternativ för hur du kan spara ned sidan till Evernote.

ENclipper3Clippern försöker i Article-läget att lista ut vad på den nuvarande sidan som faktiskt är vettigt innehåll för dig att spara. Den visar vilket område detta är genom att dimma ned delarna av sidan som inte följer med samt sätta en ram runt det som räknas som innehåll. Har den fel kan du justera områdets storlek och position med piltangenterna eller genom att klicka på +/- högst uppe i ramen.

”Simplified Article” gör samma sak som ovan, men kör innehållet automatiskt genom Evernote Clearly. Detta sätter bakgrunden till svagt beige, väljer ett lättläst typsnitt och kapar bort alla distraktioner.

”Full page” sparar till skillnad från Article och Simplified Article ned hela sidan. ”Bookmark” sparar ned ett bokmärke.

Om du markerat text innan du startar clippern får du ytterligare ett alternativ här: ”Clip Selection”, som klipper ut bara det textområdet.

ENclipper4Funktionen ”Screenshot” och verktygen som ligger under ”Markup” hänger ihop med varandra. Om du väljer någon av dessa funktioner kommer clippern att ta en skärmbild av vad du precis just nu ser i din webläsare och låter dig dessutom rita på bilden. Perfekt för att förtydliga saker, ge vägbeskrivningar eller dylikt. Klicka på bilden till höger för att se exempel på detta.

Under ”File” bestämmer du var i Evernote anteckningen ska sparas. Som standard försöker clippern gissa var anteckningen passar bäst, men det går att ställa in den till att alltid använda föregående anteckningsbok. Jag använder mig av det då jag i princip alltid lägger allt i den inkorg jag gjort i Evernote och flyttar ut saker från den i samband med min veckogenomgång.

”Share” sparar ned din anteckning, visar en länk till den och lägger även länken automatiskt i urklipp så att du enkelt kan klistra in den i mail eller på andra platser. ”Save” sparar ned anteckningen i ditt Evernote-konto.

Jag använder clippern frekvent: när jag hittar artiklar jag vill läsa senare (om jag klippt ut dem vet jag att de finns kvar, oavsett om ursprungssidan lever eller ej), för bilder jag vill spara eller för att spara bokmärken till senare. För mig har det blivit ett av de vanligaste sätten att få in data i Evernote.

Bonustrick: om du vill hitta anteckningar i Evernote som du gjort genom clippern, gör en sökning efter source:web.clip

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>