Singeltasking istället för multitasking

Enligt en undersökning är det mellan 25-50% av oss alla som känner oss utarbetade eller nästintill utbrända. Att driva oss själva till extremhet gällande att känna oss effektiva kan vara skadligt om vi inte samtidigt lyssnar och agerar på kroppens signaler, och undviker de fallgropar som finns.

De senaste åren har begreppet multitasking kommit på mångas läppar, och egenskapen att klara av att hantera flera saker samtidigt värdesätter många arbetsgivare idag högt. Tyvärr är det många av oss, inklusive mig själv, som allt för ofta driver det till en skadlig nivå för vår hälsa och produktivitet.

Frågan vi syndare bör ställa oss är om vi verkligen blir effektivare av att göra flera saker samtidigt? Jag läste en artikel som tycker att vi istället för att göra flera saker samtidigt, ska tänka om och satsa på att göra en sak i taget. Och göra den riktigt bra med 100% fokus. Nedan är några av de höjdpunkter som jag fastnade för i artikeln.

Tänk på hur snabb återkoppling och uppmärksamhet du kräver från dina medarbetare

För att lyckas lösa sina arbetsuppgifter med bra resultat behövs koncentrerad tid utan avbrott. Om det inte är akut, försök att undvika att avbryta dina kollegor i onödan. De kommer i de flesta fall att läsa ditt mail eller ringa tillbaka på ditt samtal när de har tid. Om du ger dem oavbruten tid, kan du kräva detsamma tillbaka.

Nyttja den första timmen att utan avbrott lösa dagens viktigaste uppgift

Det är förstås inte alltid det går beroende på uppgiftens natur, men det är oftast då du har chansen att få den där ostörda tiden som behövs. Försätt dig själv i en fördelaktig sits och försjunk dig in i uppgiften medan morgonplaylisten på Spotify avskärmar dig från omgivningen, eller varför inte jobba den första timmen på ett fik på väg till jobbet om det går?

Schemalägg tid för att sitta och tänka

Detta är något som jag själv har velat lyckas med de senaste 2 åren. Ta upp Outlook och lägg in kalenderhändelsen ”Kl. 10.30-11.00 – Tänk igenom det närmaste halvåret, vad ska vi lyckas med?”. När det händer många saker samtidigt på jobbet, blir det än mer viktigt att bereda väg i kalendern för att kunna slita sig bort från det operativa beteendet för att ge dig tid att vara strategisk. Se dig själv i en helikopter som lyfter några hundra meter upp i luften och låter dig överblick situationen, innan den landar igen med en pilot berikad med bättre förutsättningar att göra rätt sak i rätt tid i framsätet.

Mina största multitasking-synder är att jag äter vid skrivbordet på jobbet och ibland drar iväg ett SMS framför ratten, vilka är dina?

Annons:

5 tankar om “Singeltasking istället för multitasking

  1. Bra tips att börja med de små sakerna. Jag hade en ovana att inte komma hem i tid och samtidigt vara disträ pga jobbtankar när jag väl kom hem. Två enkla medel jag gjorde var att sluta prata jobbsamtal på vägen hem från jobbet och nyttja den tiden till att koppla bort jobbet. Och förstås att åka hem efter en normal arbetsdag i arbetstimmar.

  2. Unitasking är en egenskap som inte är lätt att vänja sig vid. Multitasking är ju egentligen en myt eftersom man egentligen inte kan göra flera saker samtidigt utan bara skifta koncentrationen mellan dem, vilket gör att kvalitén dras ner i allting man gör. Det stora misstaget är ju tron att man måste göra allting på en gång, att man blir mer effektiv.

    För mig är det bästa sättet att vänja bort multitasking att börja med de små sakerna, som att inte vänta med att sätta på bilbältet tills man kört tio meter. Varför gör man det?

    Min största synd har nog ändå varit hemma vid middagsbordet. Alldeles för ofta har jag suttit snett på stolen, med benen utåt som att jag är på väg att ställa mig upp. Detta händer ofta när jag har fokusen på någonting annat, och jag avslutar då ofta middagen först för att återgå till den sysslan. Numera försöker jag fokusera på att vända mig rakt, skjuta in stolen, ha båda armarna på bordet och njuta av måltiden tills alla runt bordet är klara. Maten blir godare och det blir mer värdefull familjetid.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>