Tänk som en entreprenör och få mer gjort

Jag blir alltid lika imponerad och glad när jag träffar på riktiga entreprenörer. De vågar agera på sina impulser och lita på sig själva och sina instinkter, de satsar alltid helhjärtat och älskar när det händer något nytt som banar väg för ny kunskap.

Det är i alla fall min bild av ”entreprenören” och även om jag själv inte kan titulera mig det så finns det många tillfällen då jag känner mig som en – och ofta i sammanhanget att jag är stolt över en prestation jag gjort. Så vad kan vi då lära oss av entreprenörers sätt att tänka och agera? Jag stövlade över en artikel som lyfte fram några punkter som jag satte tänderna i och pudrade till med mina egna erfarenheter och tankar, så här gör du för att tänka som en entreprenör och få mer gjort!

1) Bevara barnasinnet kvar – fantisera mera!

”Släpp lös din inre kreativitet”, hur många gånger har du inte hört den? Eller liknande där det krävs mer av din kreativitet. Egentligen är det inte så svårt att i alla fall tänka i kreativitetens banor, gräv fram barnasinnet och tänk i banor och termer i hur barn tänker. Det händer nästan dagligen att min äldsta dotter visar mig en bild hon ritat, men det är inte bilden i sig som är intressant utan hennes historia bakom vad hon ritat och vad det är. Samma ”gubbfigur” från en dag till en annan, är helt olika för henne men för en vuxen (utan fantasin kvar!) ser en gubbe lik den igår. Våga fantisera mera, våga drömma loss och sväva iväg förutsättningslöst och fullfölj dina tankar, och för guds skulle stäng ute alla tankar kring alla livets begränsningar.

2) Du kan alltid bli bättre, göra något bättre – njut men var aldrig nöjd!

En riktig entreprenör tänker som Gunde Svan, ”ingenting är omöjligt”. Efter mina år i arbetslivet har jag utvecklat meningen lite mer till ”Ingenting är omöjligt, vissa saker tar bara lite längre tid”. Visst är det ett härligt sätt att se på alla utmaningar du möter? Att se möjligheten i svårigheten och inte svårigheten i möjligheten? Jag är övertygad om att en person med en öppen grundinställning som samtidigt är ödmjuk inför att vad hen kan prestera idag och imorgon med den tid och de resurser hen har till förfogande, får mer gjort med samma förutsättningar än en person med ett från start begränsande synsätt. Håller du med?

3) Skapa dina egna regler – ödmjukt och tydligt!

Tro på dig själv och din egen förmåga, och våga börja sätta egna gränser. Jag lovar, du får (!) vara tydlig med vad som funkar bäst för dig, det strider inte mot någon allmän grundlag att man inte får vara mer än någon annan. Efter mina egna upplevelser så är det snarare tvärtom, när jag är extra tydlig med vad som funkar bäst för mig så leder till mer (inte mindre!) förståelse från andra. Vilket i sin tur oftast inspirera dem till att tänka detsamma, alltså ett tankesätt som är ”win-win” för alla! En sak är säker, entreprenören sätter med sitt tankesätt sina egna regler. För denne vet att om hen inte gör det så sätter någon annan dem, och risken att då hamna i kölvattnet är högst troligt.

Bild från Creative Ramblingz. Tankesätt och inspiration från VM-filosofin.

Annons:

2 tankar om “Tänk som en entreprenör och få mer gjort

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>