Skaffa nya vanor med Habit List

Habit list

Tankar på att skaffa en ny vana? Eller bli av med en ovana… Du kanske, som jag, gillar att lära dig nya saker, eller att bli bättre på befintliga. Då har jag ett tips till dig.

Jag har testat en uppsjö av tekniker och olika program och appar för att lära mig nya saker. Äntligen har jag hittat en app som hjälper mig att enklare komma ihåg samt följa upp hur det går för mig.

Det kanske inte är lösningen, men hjälpmedlet är en app som heter Habit List och här följer en recension.

Habit List kan kanske klassificeras under kategorin ”vane-hanterare”. Efter att ha testat en flera olika varianter har jag kommit fram till att en antal kriterier som definierar en bra vane-hanterare. I förhållande till dessa kriterier förklarar jag hur väl Habit List levererar.

Intervaller

HabitList intervallerAlla vanor och beteenden utförs inte dagligen, vissa görs bara på vardagar eller bara på helger, eller två gånger per månad. Därför är det viktigt att kunna ställa in vilket intervall som ska gälla.

Habit List har utmärkta inställningar för intervaller. Det enda som saknas är möjligheten att ställa in saker för flera gånger per dag. Något jag själv dock inte använder så ofta. 

Fokus på ej ännu genomförda aktiviteter

HabitList Att göraGenomförda vanor/handlingar ska markeras och lämna plats åt icke genomförda. Jag har ingen nytta av att se saker som redan är avklarade, speciellt inte om de tar uppmärksamhet från saker som finns kvar att göra.

Habit List är kanske den app som gör detta bäst. Jag är förvånad över att andra appar inte verkar ha fångat behovet av bara se det som är nödvändigt. Habit List gör det dessutom ganska snyggt. 

”Hoppa över”

HabitList_hoppaöverIbland är jag bortrest eller på annat sätt förhindrad att genomföra en viss aktivitet. Då måste möjligheten finns att ”skippa” eller hoppa över det tillfället. Annars kommer det påverka uppföljningen och hur väl jag lyckas genomföra förändringen.

I Habit List kan du välja mellan att markera en aktivitet som: genomförd, missad eller skippad. Det är bra att det även går att välja missad. På så sätt kan du markera en aktivitet som missad och den flyttas ner och lämnar direkt plats till de aktiviteter som du fortfarande kan genomföra. 

Uppföljning och överblick

HabitList_översikt”Don’t break the chain”, som vi skrivit om här, är ett kraftfullt koncept för att följa upp och skapa motivation för att fortsätta med en vana. Du ser hur många dagar i streck du genomfört en vana. När du väl har en långt gången kedja på några dagars genomförande vill du inte missa och börja om från ruta ett.

Det är även bra att kunna överblicka hur väl det går för att kunna se om förändringen sätter sig. Samtidigt ger det utrymme att reflektera över om det även leder till en förbättring.

Habit List använder och visar ”Don’t break the chain” dels i överblicken över aktiviteter samt för varje aktivitet i en månadsvy. Dels får du motivationen av att se hur många dagar du lyckats samtidigt som du kan överblicka dina framgångar. Återigen på ett snyggt sätt. 

Påminnelser

Innan du kommit igång med att använda Habit List, eller motsvarande, kan det vara bra med påminnelser. Det är också bra när vanor ska inträffa vid tillfällen det är svårt att tänka på och komma ihåg dem.

Habit List har självklart en påminnelsefunktion som kan ställas in per aktivitet. 

Mål

Det är klokt att definiera mål och syfte för en förändring. Dels för att förstå varför du tänker som du gör, för att säkerställa att den fastnar och blir en vana samt även för att kunna följa upp och se hur väl du når ditt mål.

 Habit List har tyvärr ingen sätt att sätta eller följa upp mål. Andra appar har detta och det jag nog som Habit Lists största nackdel. Men det är samtidigt något du kan klara av att hantera utanför en vane-hanterare genom att själv definiera dina mål någon annanstans. 

Fördelar

  • Enkelt och tilltalande användargränssnitt
  • Habit List möter och levererar på nästan alla kriterier jag har på en vane-hanterare
  • Det går att exportera data. Visserligen bara i JSON-format men möjligheten finns i alla fall.

Nackdelar

  • Finns tyvärr bara till iPhone och iPad
  • Kostar en liten slant
  • Det går inte att definiera och följa upp mål

Sammanfattning

Habit List är sannolikt den bästa och snyggast vane-hanteraren jag stött på. Frågar du mig, är den lätt värt pengarna om du vill ha lite hjälpa att skaffa, eller bli av med, en vana eller två. Jag önskar bara att det fanns en motsvarighet till Android också.

 

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>