Vågar du utmana dina egna sanningar?

För att vara framgångsrik så måste du tjäna en massa pengar och bli rik. För att vara bildad måste du ha läst Dostojevskijs Brott och Straff. För att vara en bra förälder måste du baka dina egna bullar.

Eller? Varför har vi dessa ”sanningar” egentligen? Blir vi inte bara begränsade av dem?

Den polske matematikern Alfred Korzpyskis sa ”kartan är inte territoriet”. Han menade att det inte fanns någon objektiv verklighet. Den verklighet som du upplever är din verklighet, ingen annans. Din bästa kompis kanske har helt andra sanningar och tycker att de som inte anpassar sig till dessa sanningar är korkade. På samma sätt kanske du har sanningar som du är helt övertygad om att alla borde anpassa sig till.

På något sätt har vi kommit överens om en väldigt lång lista över sanningar som kanske kan sammanfattas i ordet ”kultur”. Till kött dricker man rött vin, inte vitt, och vinet ska luftas innan det serveras trots att ingen känner någon skillnad om du missar den punkten. Slipsen ska täcka hela knappraden på skjortan och nå ner någon centimeter över bältesspännet. Jag har ingenting emot kultur, vett och etikett eller traditioner, men om alla hade levt strikt enligt dessa sanningar så hade vi aldrig sett någon kombinera svart kavaj med jeans.

Om folk inte lever som du eller tänker som du, är de verkligen så korkade? Kliv utanför boxen nu och gör någonting annorlunda och galet, förädla ditt territorium och få ut mer av livet. Vad händer om du dricker vitt vin till köttet när du tycker det är godare? Vad händer om du läser Läckberg istället för Dostojevskij när du tycker det är roligare? Och nästa gång du sitter inne med det rätta svaret när din kompis rådfrågar dig om något, kom då ihåg att ditt rätta svar endast är ditt och kanske inte passar din kompis. Din karta är inte territoriet.

Vilka sanningar har du som du skulle kunna utmana?

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>