Snabbreflektera för att hitta harmoni

En viktig del i en vardag där det händer mycket är att skapa ett lugn för dig själv, antingen om det är på jobbet eller i hemmet. Vi har tidigare skrivit om att ha en konferens med dig själv för att få tid att reflektera, lasta av hjärnan på alla tankar och hitta målsättning och fokus framåt på rätt saker. Att ta tid för reflektion är något som jag tycker att många fler borde unna sig. Förutom att avlasta hjärnan på funderingar, skapar det förutsättning för hjärnan att ta sig an nya utmaningar utan att det känns som mer tyngd att bära.

Som komplement till en konferens med sig själv, så har jag ett tips jag lånat från den agila utvecklingsprocessen för att ta sig tid att reflektera oftare i vardagen. Det handlar om att formulera och få ihop ens tankar till sammanhang med hjälp av en enkel struktur. Efter en situation eller en prestation som du känner att hjärnan inte kan släppa, sätt dig på en avskild plats och börja formulera dina tankar i reflektioner med meningar som börjar med (1) vad du gillade i situationen eller prestationen. Börja varje reflektion med ”Jag gillade att…”. När du landat i vad du gillade, så går du vidare med reflektera kring (2) vad du önskar framåt. Börja varje reflektion med ”Jag önskar att…”. Slutligen rundar du av med att fånga upp resterande tankar med (3) vad du undrar över.

Här är några exempel från vardagen då jag kom hem sent och min fru fixat en massa i hemmet, lite mer än vad jag hade förväntat mig vilket gav mig ett glädjerus. En snabbreflektion kring situationen resulterade i:

Jag gillade att hon hade både tvättat och vikt tvätten (jag brukar vika)
Jag gillade att hon hade klippt gräset (jag brukar klippa)
Jag gillade att hon hade städat undan alla barnens leksaker

Jag önskar att vi gjorde fler saker för varandra oftare
Jag önskar att vi ordnar en kortare och mer hanterbar förlängningssladd för elgräsklipparen

Jag undrar om vi kan förvara barnens leksaker på något annat sätt för att de ska kunna städa undan mer själva

Annons:

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>