Vad kaffe gör med din hjärna

Hur kaffe påverkar hjärnan

Att komma tillbaka till jobbet efter semestern brukar för min del innebära att kaffekonsumtionen går upp igen. Initialt gärna över det normala för det tar ett litet tag innan jag är tillbaka i rytmen från semesterlunket.

Efter att ha sett detta videoklipp om hur kaffe fungerar och påverkar hjärnan för att uppnå dess effekter har jag fått mig ett nytt mål för mina kaffevanor.

Klippet, som är stereotypiskt amerikanskt, beskriver lättsamt vilka delar i kaffet som påverkar hjärna och hur. Vetenskapsmän har tydligen kommit fram till att 400 mg är säkraste snittmängden kaffe per dag, vilket motsvarar 3 koppar eller mitt nya maxtak. Om det sen visar sig vara rätt eller fel för mig återstår att se men provar man inget lär man sig inget.

 

Annons:

6 tankar om “Vad kaffe gör med din hjärna

 1. Dr. Bosse säger:

  VÄÄÄÄÄLDIGT mycket negativa saker som inte tas upp här. Bland annat att man får en konstant förhöjd adrenalinproduktion som gör att du åldras i förtid, markant ökar risken för cancer, sabbar binjurar, lever, skadar hjärtat och en massa andra organ. Din långsiktiga förmåga att klara stress minskar markant eftersom adrenalinpåslagen som kommer indirekt gör att kroppen utvecklar resistens mot hög adrenalinhalt på samma sätt som någon med diabetes 2 höjer resistens mot insulin. Risken att bli en av de där som går in i väggen ökar med faktor 1000 ungefär på grund av att kroppens försvar mot stress slås ut. Kaffe är rena giftet på lång sikt och ger endast kortsiktig effekt eftersom kroppen snabbt blir resistent. Det ökar dessutom ditt totala sömnbehov och gör dig tröttare på lång sikt. Så att dricka samma mäng kaffe dag ut och dag in är kontraproduktivt.

 2. Michel Björn säger:

  Om innehållet i filmen stämmer så borde det vara oberoende av kön. Kaffe verkar, i viss utsträckning, reagera på liknande sätt som alkohol genom att dämpa/förstärka delar i hjärnan som tar emot vissa substanser och skapar på sätt effekterna.

  Sen varierar nog effekterna och reaktionerna mest mellan olika personer.

  Summa kardemumma så är nog knepet, som du skriver Christian, att testa själv och jag tänkte börja med tre koppar om dagen. Efter tre dagar på jobbet så går det hyfsat.

   • Michel Björn säger:

    Intressant artikel och studie. Den tittar på hur män och kvinnor reagerar på kaffe under stress, om koffein bidrar eller förvärrar hanteringen av stress.

    Gillar speciellt stycket som tar upp att det kan vara klokt att undvika bjuda på för mycket kaffe i möten med fler män, för att de då skulle oavsiktligt kunna påverka mötet negativt.

    Studien är nämligen gjord på par och som de tar upp i slutet så verkar män påverkas mer negativt när stressade än kvinnor i grupp. Män som var stressade och drack kaffe ensamma presterade bättre än utan kaffe.

    Finns nog många bottnar och kaffesumpar att stöta på här ;)

 3. Christian säger:

  Jag läste för ett tag sedan en artikel där de hade sett tecken på att koffein gjorde kvinnor piggare och mer alerta, medan det hade motsatt effekt på män, minns dock inte om det var en enskild studie eller om den var verifierad med flera studier.

  Kanske något du bör undersöka. :)

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>