Boka konferens med dig själv

Varje företag med självaktning ger sig då och då iväg på konferens. Strategier ska slipas, koncept ska kreeras och mission statements ska stateas. Det verkar finnas något okuvligt behov hos företagsledningar att räta ut mål och visioner för framtiden, gärna på svengelska.

Men det finns ju inget som hindrar en som privatperson att göra samma sak. Det har i alla fall inte funnits något som har hindrat mig. För varje halvår brukar jag boka en lördagförmiddag med mig själv till vad jag kallar ”Personlig konferens”.

Det har gått så långt i konferensefterliknandet att jag någon vecka innan har skrivit ihop ett litet program med fika och bensträckare inskrivet. (Ännu har jag inte budget till att boka en stå upp-komiker till kvällen.)

Enkelt kan man säga att jag ägnar dagen åt att noga gå igenom och revidera de högre perspektiven i GTD-filosofin. Jag viker ungefär en timme för varje steg så att jag vet att jag har gott om tid att tänka färdigt varje tanke.

Ungefär så här brukar mitt program se ut:

07:30     Ansvarsområden – revidering
08:30     Mål – Uppföljning och nyformulering
09:30     Vision
10:30     Syfte
12:00     Nästa konferens

Jag brukar hålla till i det lokala stadshotellets lobby. Där finns kaffet jag behöver, få störande moment samt ett skönt soffhörn med eluttag.

När jag kommit dit köper jag mig en kopp kaffe, plockar upp datorn och kör igång. Jag ser till att dagen innan ha gjort en genomgång motsvarande min veckogenomgång, så att mina åtgärder och projekt är i ordning och genomgångna.

Det första jag gör är att jag går igenom mina åtaganden. De har jag sparat som en mindmap (i det för övrigt strålande programmet MindNode). Jag går igenom mindmappen gren för gren och frågar mig:

 • Är det här åtagandet fortfarande aktuellt?
 • Är det här ett åtagande som är viktigt för mig?
 • Har jag det senaste halvåret prioriterat det här åtagandet?

Slutligen ställer jag mig frågan ”finns det fler åtaganden, gentemot andra eller mig själv, som inte finns med på kartan?” Gör det det skrivs de upp i mindmappen.

Syftet med det här är att få en balanserad tillvaro där jag känner att jag har tid att göra det jag vill och vet att det ligger ett aktivt val bakom de engagemang jag valt bort.

Sen går jag vidare till mina mål. Jag satt upp ett antal mål som löper över ett år, de följer jag upp och ser om jag nått dem. Sen går jag igenom de mål jag satte för ett halvår sedan och ser om det är något jag aktivt måste göra för att nå dem.

Sedan är det dags att sätta ny mål som ska utvärderas om ett år. Ibland har jag plockat några av de gamla, som fortfarande är relevanta. Men jag brukar ta mig friheten att vara så galen och kreativ min personlighet tillåter mig. Mitt enda krav är att målen ska vara smarta.

Visonen är nästa steg på perspektivskalan. Förutom att tydligt som sjutton formulera var jag vill vara om så där en 30 år och blundande visualiserar mig det, passar jag på att se över min lista med förebilder. Men det absolut viktigaste här, tycker jag, är att jag när jag är klar har en tydlig målbild, laddad med så många bilder och sinnen som möjligt väl formulerad i text. Helst kort.

Efter en påtår ger jag mig på det mest abstrakta men kanske det mest avgörande för hur jag ser på mig själv. Det är dags att se över mitt syfte och mina principer. Här förändras inte mycket från halvår till halvår men förhoppningsvis har jag gjort någon livsvisdom som bidragit till att meningen med mitt liv skiftat något. Syftet är kortfattat varför jag tror att jag är på jorden (flummigt va?) och principerna är de grundläggande reglerna som jag bär med mig i allt jag gör.

Efter den här resan uppåt i abstraktionerna brukar jag snabbt sjunka ner igen för att se så att allt hänger ihop. (Så att jag inte har ”Håll dig till lagen” som princip och ”Råna minst fem banker” som mål.) På slutet brukar det behövas en ny genomgång av mina projekt och åtgärder så att de också ligger i linje med åtaganden, mål, visioner syfte och principer.

När jag kliver ut från hotellobbyn vid lunch vet jag vem jag är, vart jag är på väg och vad jag ska göra för att komma dit.

Den här personliga konferensen är ständigt under utveckling och slipas lite varje gång. Bland annat har jag funderat på att göra den kvartalsvis istället, göra konkreta frågor att svara på eller göra den åt andra hållet. Har du förbättringsförslag eller egna erfarenheter av liknande evenemang? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons:

3 tankar om “Boka konferens med dig själv

 1. Annika Widmark säger:

  Tack för tipset! Jag har precis klarat av en personlig konferens inspirerat av ditt upplägg, och tipsen från podden. Jag känner mig nu inspirerad och i full kontroll över livet :-) Härligt! Jag justerade upplägget lite för att bättre passa mig, men i princip hade jag samma agenda. Från ansvarsområden, till mål, vision och syfte. Ska absolut lägga in det som en återkommande aktivitet.

  • Johannes Krunegård säger:

   Roligt och spännande att höra att du genomfört en personlig konferens inspirerat av vårt upplägg. Jag är nyfiken på vilka justeringar du gjorde. Är det något du vill dela med dig av?

   / Johannes

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>