Kvinnor bäst på att göra-listor

Att göra-listaNio av tio kvinnor i åldersspannet 30—49 år använder att göra-listor. Det gör dem till de ivrigaste listskrivarna. Det visar en SIFO-undersökning som Produktivitetsbloggen låtit göra. Sämst på att skriva listor är män över 65 år där nästan 40 procent uppger att de inte använder en att göra-lista.

Ålder - Kvinna

Ålder - Man

Var femte svensk, eller 22 procent, använder sig inte av att göra-listor alls. Det är vanligare att använda sig av en att göra-lista hemma än på jobbet. Två av tre svarade att de använder sig av en att göra-lista privat medan bara hälften använder en på jobbet.

Totalt

 

Skillnaden mellan olika landsändar är också stor. I Malmö-området saknar 17 procent en att göra-lista medan hela 32 procent i norra Mellansverige, alltså Värmland, Dalarna och Gävleborg, saknar ordning på vad de har att göra.

Region

 

— Allt för många går omkring och försöker hålla saker i huvudet. Att skriva ner det du ska göra kan låta som ett trivialt tips men är det första steget mot att få bättre kontroll över vardagen säger Johannes Krunegård, redaktör på Produktivitetsbloggen.

Mängden information vi utsätts för och antal beslut vi måste ta ökar varje dag och den belastningen kan lätt leda till både stress och oro. Att skriva ned det man behöver komma ihåg på en att göra-lista leder till ökad kontroll och överblick. Genom att parkera uppgifter på det sättet får dessutom hjärnan möjlighet att slappna av och fokusera på annat än att exempelvis komma ihåg att handla kattmat.

— Många upplever att de inte har tillräcklig kontroll över sin vardag. Därför har vi på Produktivitetsbloggen sedan 2011 tipsat, guidat och inspirerat om allt som har med vardagseffektivitet att göra säger Johannes Krunegård.

SIFO-undersökningen genomfördes mellan den 8:e och 14:e juni. 1 000 personer besvarade frågan “Använder du just nu att göra-listor?”

Annons:

2 tankar om “Kvinnor bäst på att göra-listor

  1. Har ni några tankar kring varför det är kvinnor som dominerar på listskrivandet? Jag tror att det kan bero på att det fortfarande är kvinnorna som oftast har huvudansvaret hemma. En att göra-lista hjälper framförallt att hålla koll på alla små detaljer. För jag börjar mer och mer tror på att det är just småsakerna (som kan skapa stora problem om de glöms!) är det som skapar stress i vardagen.

    Vad nytänkande och intressant att ni har gjort en egen sifo-undersökning! Jag har letat efter fakta kring just detta, men inte hittat siffror förrän nu. Tackar :-).

    • Johannes Krunegård säger:

      Ja, något sådant är min teori också. Ofta blir ju kvinnan ”hemmets projektledare” vilket ju är väldigt trist. Om fler män skrev att göra-listor kanske fördelningen av det obetalda hushållsarbetet bli jämnare och jämställdheten ta ett kliv framåt. Vem vet?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>