Spara tid genom att investera tid – 5 exempel

Om du ägnar tre timmar till att gå igenom alla månatliga räkningar och lägger om dem till autogiro så kan du sedan spara 30 timmar per år på att slippa mata in dem i internetbanken.

Den här typen av aktiviteter triggar mig: jag sätter in tid för att spara mer tid. Här kommer en lista på tidsbesparande aktiviteter. Satsa lite och få ut mer:

Aktivitet Investera Besparing Ratio
Lär dig läsa riktigt fort
Normalt läser du 250 ord per minut, med några timmars basträning och kontinuerlig övning kan du lätt dubbla eller trippla denna hastighet. Tidsbesparingen beror givetvis på hur mycket du läser, men om du läser många mail eller dokument på ditt jobb så kan detta spara dig väldigt mycket tid.
8 tim 200 tim/år 1:25
Lägg om återkommande räkningar till autogiro
Slipp mata in OCR-nummer varje månad. Bonuseffekt: du blir aldrig sen med räkningarna och slipper alla påminnelseavgifter. Ägna några timmar till att leta upp och fylla i autogiro-formulär, det är väl värt tiden.
3 tim 30 tim/år 1:10
Handla sällan
Åk inte till affären bara för att gurkan är slut. Storhandla istället så sällan som möjligt, det tar lite extra tid men du slipper alla extra bilresor. Utmaning: kan du klara dig på max ett handlingstillfälle per månad?
24 tim/år 200 tim/år 1:8
Ta en powernap
En 20-minuters powernap varje dag reducerar ditt sömnbehov från 8 till 6 timmar per natt. Detta kallas biphasic sleep och det finns även extremare varianter som får ner sömnbehovet till 2 timmar per dag. Kombinera med en kopp kaffe precis före så är du piggare än någonsin när du vaknar.
121 tim/år 730 tim/år 1:6
Laga flera måltider samtidigt
Även om du inte vill äta samma mat imorgon som idag så kan du laga allting samtidigt. Om du är lite fiffig så kan du få ner matlagningen til endast ett tillfälle per vecka med väldigt liten extra insats.
52 tim/år 200 tim/år 1:4

Låt kreativiteten flöda! Vad mer kan vi investera tid i för att i slutändan få mer tid över? Använd gärna kommentarsfältet nedan.

Annons:

7 tankar om “Spara tid genom att investera tid – 5 exempel

  • Mina försök med kanban kort har alltid slutat med överkonsumption eller brist.
   Detta då jag
   1) Köper jag en ny förpackning när något håller på att ta slut får jag lätt en förpackning för mycket. Om inte annat så sitter jag på dubbla förpackningar konstant.
   2) Inköp och användning av förpackning är långt i från regelbunden. Vissa veckor lagar man mycket med köttfärs i, andra inget.

   Dvs gränsen för när jag ska beställa (åka till affären) är beroende dels av hur snart jag åker härnäst och dels hur mycket jag förbrukar. I mitt liv omöjligt att optimera =(

   • Andreas Piirimets säger:

    Kanban måste väl ändå vara en bra taktik för hushållsvaror som förbrukas regelbundet såsom tandkräm, toapapper och kanske mjölk?

    I fallet köttfärs handlar det väl också om hur stor frys man har och då blir det en avvägning mellan vad som är viktigast: slippa dubbletter eller slippa sakna någon ingrediens.

    Jag kör inte kanban själv för hushållet, men en spontan tanke vore att helt enkelt dela upp det: regelbundna varor med kanban (gör en lista) och allt annat efter lust och känsla. Vad tror ni om den taktiken?

 1. Själv blev jag förvånad över hur stor tidsbesparingen blev genom att bara sätta upp en ”ingen reklam tack” skylt på ytterdörren.

 2. Gör ett veckoschema över måltiderna, så slipper du varje kväll efter jobbet gå och leta i skåpen och fundera på vad du ska laga. Det underlättar dessutom vecko-/månadsinhandlingen.
  Lägg någon timme på att surfa runt på imdb.com samt olika hyrfilmssiter och skriv upp de titlar som du gärna vill se. Så när du och din partner/kompis vill se en film en kväll behöver ni inte lägga massa tid på att leta intressanta alternativ, det finns en bruttolista.
  Borsta tänderna tidigare på kvällen, så fort du vet att du inte ska äta mer. När du sen blir trött kan du gå och lägga dig och somna direkt. Istället för att, som jag, bli pigg av tandborstningen och ligga vaken en halvtimme/timme och fundera. Som bonus kanske det leder tio att du skippar kvällssnacksen (ellerom det var en nackdel).

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>