Ordning på fönstren med Win-tangenten och Moom

noun_69038Om du inte råkar ha en dator med två skärmar har du säkert stött på en lika okuvlig som tillsynes otillfredställbar önskan att se flera programfönster på samma gång.

Du vill se kalendern samtidigt som dina mail, eller twitterklienten samtidigt som en webbsida, eller excelarket samtidigt som din scannade räkning. Exemplen på när du behöver flera fönster samtidigt för att göra något effektivt är oräknerliga. Alt-tab i all ära men ögat flyttar sig snabbare än fingrarna. Som tur är finns det lösningar både för dig som sitter med en PC i knät och dig som har en Mac på jobbet.

Sitter du vid en dator med Windows är saken ganska lätt ordnad. Allt du behöver göra är att hålla nere windows-tangenten (den med ett litet flygande fönster på) och trycka på en piltangent. Trycker du höger placerar sig det aktiva fönstret på skärmens högra halva. Trycker du vänster lägger det sig till rätta på den vänstra halvan.

Så med några enkla knapptryck kan du ha två fönster prydligt samsandes bredvid varandra. Skulle du tröttna och vill se något av programmen över hela skärmen gör du samma manöver fast med upp-piltangenten.

Har du ynnesten att istället sitta på en appledator med OS X blir det lite klurigare. Då blir du tvungen att söka dig till en tredje part för lösningar. Som tur är finns det en tredje part som löst det.

Låt mig presentera Moom. Det är ett litet program som i bakgrunden gör samma sak som ovanstående windowsmanöver. Du kan till och med anpassa det till att fönstren lägger sig på utvalda åttondelar av skärmen. Ja, eftersom varianterna är långt fler än så gör du nog bäst i att utforska det själv.

Moom kan också kopplas till tangenbordskommandon så att du lätt kan flytta runt på fönster utan att röra pekdonet. Moom kostar 95 kronor och finns på Appstore

 

Annons:

En tanke om “Ordning på fönstren med Win-tangenten och Moom

  1. Tack! Jag sitter med dubbla skärmar men ibland vill man ju se tre eller fyra saker samtidigt (excel, sql *årets, förra årets). Detta var ju jättesmidigt!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>