Sätt SMART:a mål

Att vi ska sätta mål för de arbetsuppgifter vi ska göra, sägs vara nödvändigt för att lyckas. Men varför behövs mål? För mig är det tre aspekter som jag tänker på varför jag skulle vilja sätta mål:

1) För att veta vad jag ska leverera så att jag kan planera och prioritera
2) För att tydliggöra vilken förväntan som finns på min leverans
3) För att veta när jag är klar så att jag kan fira min seger

För att sätta bra mål behövs ett strukturerat tankesätt och en metod. En av dessa är SMART-metoden

SMART står för att ett bra mål ska vara:

Specifikt
Mätbart
Accepterat
Realistiskt
Tidssatt

Med ett Specifikt mål menas att målet ska vara tydligt och väldefinierat. M:et innebär att målet ska vara Mätbart, för att det sedan ska vara lätt att följa upp. Att både specificera tydligt sitt mål och definiera hur det ska mätas gör målet enkelt för dig själv och andra att förstå. Använd tex siffror för att markera en önskad nivå än värdeord, för visst blir det mer tydligt och mätbart med ”vi ska lansera 22 e-handelsfunktioner på måndag” än ”vi ska lansera på måndag”?

Ett mål ska även vara förankrat och Accepterat av alla som strävar mot det. Det blir desto viktigare när det är flera i tex ett projekt, att alla förstår och accepterar vad som är målet med projektet så att alla kan stå bakom beslut och resultat.

R:et i SMART står för Realistiskt och innebär att ett bra mål inte är något som är alldeles för lätt att uppnå, och inte heller omöjligt att nå – utan är väl balanserat och utmanande. Slutligen ska målen vara Tidsatta, det ska vara ett tydligt start för målet så väl som slut så att all kämpar för att leverera i tid.

Sugen på att läsa mer om att sätta mål? Johannes har skrivit ett inlägg om det som en del i GTD-skolan.

Annons:

En tanke om “Sätt SMART:a mål

  1. Jag skulle vilja addera till Erika orsak nummer ett till att sätta mål:

    1) För att veta vad jag ska leverera så att jag kan planera och prioritera

    För mig är även negationen av denna mening en värdefull orsak till att sätta mål. Dvs ”För att veta vad jag INTE ska leverera”. Det är så lätt att distraheras av andra saker än det jag borde göra. Om jag till exempel har träffat Kajsa och Michel och fått höra om Produktivitetsbloggen och ska kolla in denna blogg när jag kommer hem men när jag sätter mig vid datorn och tar upp mina vanliga flikar i webläsaren märker att jag fått ett mail, och någon har skrivit något på Facebook, och ja jusst ja, jag skulle ju kolla efter en soffa till balkongen. Helt plötsligt har kvällen gått och bloggen är inte inspekterad. Det är ett fint exempel på att missa sitt mål. Att utföra aktiviteter som tjänar negationen till orsak ett, men inte själva orsak nummer ett. Visst vill jag svara på mina mail. Men det var inte målet just då. Om jag ska nå mitt mål X så innebär det att jag ska göra Y. Men det innebär också att för att jag ska hinna göra Y ska jag INTE göra Z.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>