Så hamnar du i flow enligt vetenskapen

Flow, stadiet där tid och rum försvinner. Du är så nergrottad i din uppgift att du glömmer att äta och känner en stor tillfredsställelse i det du gör. Vi har nog alla varit i det stadiet någon gång, frågan är hur vi hittar tillbaka dit?

Mihaly Csikszentmihalyi är en ungersk psykologiprofessor som ägnat en stor del av sitt arbete åt att undersöka lycka, kreativitet och flow. Enligt hans forskning är vi människor som lyckligast just när vi är i flow – ett tillstånd av koncentration där vi totalt absorberas av den uppgift vi sysslar med. Jag själv har upplevt känslan många gånger, exempelvis när jag programmerar en klurig uppgift eller spelar badminton mot en motståndare som är på samma nivå som jag. Tiden flyger iväg och efteråt är jag fylld av energi.

Enligt Csikszentmihalyi finns det en rad faktorer för att uppnå detta stadium och speciellt två som sticker ut: upplevd svårighetsgrad och upplevd färdighetsnivå.

Om en uppgift upplevs svår, men inte omöjlig, samtidigt som du upplever att du är riktgt bra på att lösa den typen av uppgifter, då har du stor möjlighet att hamna i flow. Uppiften får alltså inte vara för lätt eller för svår, det gäller att hita en balans. Bilden nedan visar hur olika grader av svårigheter och färdigheter ger olika tillstånd.

Förutom sökandet efter denna balans krävs även ytterligare två faktorer:

  • Du måste aktivt göra någonting där du har ett tydligt mål att nå. Du kan inte hamna i flow genom att bara titta på TV.
  • Uppgiften måste ge dig direkt feedback på dina handlingar så att du hela tiden får möjlighet att justera och korrigera det du gör. Ett bra exempel är badminton där du direkt ser effekten av dina handlingar.

För att du ska kunna hitta ditt flow, börja med att fundera på vad du tycker att du är bra på. I det området bör du kunna hitta utmaningar så får dig att uppnå detta gyllene stadium av lycka.

Vad får dig att hamna i flow? Använd gärna kommentarsfältet nedan.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>