Recension: Day One

Vi har tidigare skrivit om varför du ska skriva dagbok. I dag tänkte vi titta närmare på ett verktyg som du kan använda i ditt dagboksförfattande. Skulle du inte vilja skriva i en liten rosa bok med hänglås finns en uppsjö av digitala alternativ. Day One, som är ett av alternativen, är en dagbokstjänst som gör det lätt att tömma hjärnan på dagens intryck.

Day One gör det den ska, minst sagt. När du öppnar upp appen möts du av ett stort plus och en fet kamera. Trycker du på pluset dyker tangentbordet upp och du får skriva en ny anteckning i din dagbok. Trycker du på kameran får du ta en bild till dagboken. Svårare än så är det inte, och behöver inte vara egentligen.

Day One lägger automatiskt till information om plats väder och tid till varje inlägg och om du vill kan du förse det med etiketter. Jag använder etiketter till att följa upp mål (hur många dagar har jag varit ute?) och kunna hitta tillbaka till riktigt bra dagar (etiketten top10 för livets tio bästa dagar).

SnabbinmatningI OSX-versionen av tjänsten är det nästan ännu enklare att plita ner något i dagboken. I verktygsfältet har nämligen Day One parkerat en liten ikon som om man klickar på den fäller ut ett snabbinmatningsfält som bjuder in till snabba anteckningar. Smidigt om du snabbt vill logga vad du gör under dagen.

När du väl börjat skriva och fått ihop ett gäng dagboksanteckningar kan du använda månadsvyn som don’t break the chain-kalender.

Alla dina anteckningar och foton syncar med antingen Dropbox eller Icloud. Skulle du tröttna på appen men spara anteckningarna är det lätt att exportera hela klabbet till pdf, text eller Markdown.

Sammanfattning

Day One är lika enkelt som snyggt och gör det lätt och i viss mån inspirerande att skriva dagbok. Ett bra val för dig vill skriva dagbok digitalt och ha den tillgänglig på flera enheter.

Fördelar

 • Snyggt (men det är kanske en smaksak)
 • Enkelt men ändå fullproppad med funktioner som inte är i vägen
 • Synkar över flera enheter

Nackdelar

 • Inget stöd för video

Betyg

4

Day One finns för IOS och OSX. Kostar 38 kronor för IOS-versionen och 95 kronor för OSX-versionen.

Annons:

7 tankar om “Recension: Day One

 1. Hej Johannes! Tack för det här inlägget (och allt annat du och de andra bjuder på!). Jag använder Day Ones gratisversion och skulle vilja kunna synka mellan mina enheter. Men känner motstånd mot kostnaden för premium. Faktiskt lite oklart varför. Frågan jag har är därför om du har premium och om det isåfall tillför något värde för dig att ha det snarare än gratisversionen?
  Vänlig hälsning, Jessica

  • Johannes Krunegård säger:

   Hej, Jessica!

   Eftersom jag köpte DayOne 1 när det begav sig så har jag någon rabatterad licensversion som heter ”Plus” som inte riktigt är ”premium”.

   När jag kollar på vad premium innehåller tycker jag personligen inte att det är värt det. I alla fall inte på det sättet jag använder appen. Eftersom jag bara skriver på telefonen har jag inget behov av sync och jag har aldrig känt ett behov av flera medietyper eftersom jag nästan uteslutande skriver text.

 2. Mia Törnqvist säger:

  Tack för ditt svar Johannes!

  Jag förstår nu varför min app inte såg likadan ut som din. Det fanns nämligen en till app med samma namn.? med någon slags klockfunktion (siffrorna jag pratade om)

  När jag ändå har dig på ”tråden” så att säga, kan jag passa på att fråga dig om en annan sak
  Nu för tiden är det ju vanligt med prenumerationer på många appar, istället för engångskostnader som var vanligt för några år sen.
  Kostnaden för Day One är ju lite annorlunda i dag än för 3,5 år sen när du skrev det här inlägget.
  Kanske du kan förklara för mig vad de olika priserna innebär i nuläget, för jag förstår inte riktigt. Hade en skärmdump men den går ju inte att bifoga här kom jag på.

  Så här står det i alla fall på App Store om Day One:

  Premium. 259 kr
  Premium. (1 Mounth) 45 kr
  Premium. 30 kr
  Premium. 385 kr
  Premium. 269 kr
  Day One Plus. 519 kr

  Jag förstår att premium är prenumerationskostnad. Och att det första är per år.
  45 kr är per månad.
  Men vad är resten tro. Vad kan det vara för skillnad?
  Och kan Day One Plus vara en engångskostnad och alternativ till prenumerationerna?
  Vet du något om det här sättet att ta betalt? Och skillnaderna?
  Hoppas du kan svara.

  Sen måste jag säga att jag hamnade på er blogg av en tillfällighet, ja när jag sökte info om dagböcker på AppStore.
  Jag blev mäkta imponerad, vilken superbra och väldigt användbar och inspirerande blogg!
  Jag läste att ni ska sluta nu, men jag har ju hur mycket som helst att ta igen! Underbart!
  För att inte tala om poddarna!
  I dag lyssnade jag på min första, den om att ta beslut. Jättebra, jag har svårt för det (brukar skylla på att jag är född i vågens tecken) och i dag är det ju svårare än nånson att ta beslut och antalet beslut som måste tas är ju fler än nånsin. För att inte tala om alla val i samhället man måste göra.

  Jag passade på att ladda ned boken ”Bestäm dig” som ni tipsade om. Från Storytel.
  Och i går hämtade jag appen Habit List. Så himla enkel men bra!

  Är verkligen jätteglad för att jag hittade er blogg! Här finns många ämnen som intresserar mig!

  Hälsningar Mia

  • Johannes Krunegård säger:

   Roligt att du har uppskattar vår blogg och podd. Tack för det fina orden!

   Vi kanske inte helt gett upp med inläggen. Det kanske kommer ett då och då, med lååånga mellanrum. Så det kan vara bra att hålla utkik.

   När det gäller prenumerationer är det en djungel. Det blir vanligare och vanligare att ta betalt på det sättet, och det tycker jag egentligen inte är så dumt eftersom utvecklarna då får möjlighet att jobba med tjänsten och veta att de får betalt. Betalar användarna en engångssumma så jobbar utvecklarna ”gratis” fram till tjänsten är klar, om du förstår hur jag tänker.

   Jag tror att jag köpte Day One 2 till ett rabatterat pris eftersom jag redan köpt Day One 1. Så det kan vara en av priserna i prislistan. Sedan finns det ju olika nivåer man kan prenumerera på. Du kan grotta i detaljerna och läsa mer på Day Ones hemsida: http://help.dayoneapp.com/premium-subscription/day-one-pricing-features-guide

   • Mia Törnqvist säger:

    Jag kommer att hålla utkik, var så säker!
    Och tack snälla för hjälpen! Tror att jag har någorlunda koll på prisena nu så jag vet vad jag ska välja. Apropå val.?
    Ha det bra och tack än en gång för att du tog dig tid!

    Mia

 3. Mia Törnqvist säger:

  Hej!
  Drygt 3 år efter ditt inlägg om Day One undrar jag en sak.
  Jag är på jakt efter en dagbok och många lovordar Day One så jag hämtade den från App Store.
  Men jag begriper inte hur den fungerar! Ändå är jag van vid allehanda appar, ja rent av en appnörd enligt mig själv.
  Jag lyckas lägga in en bild, och en rubrik.. Men sen är det stopp. Jag kan bara inte förstå hur jag ska göra för att kunna skriva en text.
  Och vad innebär siffrorna/tiden som ökar hela tiden? Kan man få bort dem?
  Jag skulle bli så väldigt tacksam om du ser det här och kan hjälpa mig!

  MVH Mia Törnqvist

  • Johannes Krunegård säger:

   Hej!

   Kul att du testar Day One. För mig så funkar det så här: Jag klickar på den ikon som är längst till höger på startskärmen, som ser ut som ett papper med penna. Då öppnas ett nytt inlägg som jag kan skriva i.

   Vad gäller siffrorna/tiden som ökar hela tiden vet jag inte var du syftar på? De siffror jag ser i min app är bland annat hur många inlägg jag skrivit och hur många dagar som har inlägg.

   Hoppas att det besvarar dina frågor någorlunda, annars är det bara att du hör av dig igen!

   / Johannes

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>