Behöver du få igång din kreativitet? Ta en promenad

Säkerligen har vi alla fastnat i en mentalt krävande uppgift. Kanske är du som jag, envis till den graden att du inte ger dig tills uppgiften är löst även om det börjar bli sent.

Det finns bättre sätt än att vägra ge upp. Att ta en promenad visar sig kunna vara ett fantastiskt lättillgängligt verktyg för att få igång kreativitet och hitta innovativa lösningar. En studie genomförd 2014 vid Stanford University visade på just denna effekt.

Ett antal studenter studerades när de fick lösa olika kreativa uppgifter antingen stillasittande eller genom att promenera. Det visade sig att kreativiteten ökade med 60 procent för de som promenerade, antingen ute eller inne. Det till och med räckte att gå på ett löpband tittandes mot en blank vägg. Allt som behövdes var 5-16 minuter, och kreativiteten var fortsatt hög även efter att studenterna satt sig ner igen.

Men alla tankeprocesser är inte likadana. Att ta en promenad är kanske inte det bästa om du behöver fokusera dina tankar. Studien kunde påvisa att kreativt och innovativt tänkande kunde förbättras med hjälp av en promenad. Men promenader visade sig dock inte ha en positiv effekt när uppgiften krävde fokuserat tänkande där det bara fanns ett korrekt svar till en uppgift.

En promenad verkar således vara ett enkelt sätt att öka möjligheten till att skapa fler och bättre lösningar. När arbetet senare kräver mer koncentration kanske detta bäst görs på annat sätt.

När har en promenad hjälpt dig att lösa ett problem? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons:

2 tankar om “Behöver du få igång din kreativitet? Ta en promenad

 1. Per-Erik Ottosson säger:

  Hej, jag promenerar minst en timme per dag och då på morgonen. I skallen lägger jag upp dagen samtidigt som jag drar in genom näsan frisk skogsdoft och hör fåglar kvittrar.

  Kul att läsa ett inlägg igen och inte bara en massa inspelat materiell.

  • Michel Björn säger:

   Hej Per-Erik

   Tack för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter. Skogsdoft och fågelkvitter är svårslaget. Jag har själv gått från att lyssna på musik till att just lyssna på naturen, men kanske främst mina egna tankar.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>