Ett resultat av att göra saker är att man får saker gjort. Ibland senare än man trott, ibland tidigare och ibland inte alls på det sätt man ursprungligen tänkt sig. Det låter uppenbart (och är det också), men oavsett resultat har man trots allt gjort något och det kan finnas skäl att komma ihåg och klappa sig på axeln över det.
Det är lätt att bara stryka sakerna på att göra-listan eller knyckla ihop och slänga den där förhatliga gula notislappen som suttit på skärmen i flera veckor när man har gjort den tillhörande arbetsuppgiften. Istället för att reflexmässigt göra detta kan det finnas en idé i att på ett strukturerat sätt samla genomförda uppgifter på en meritlista.
I bland finns det dagar när man inte får något gjort eller man känner att man är värdelös på det man gör. Sådana dagar kan det vara givande att kunna gå tillbaka och se att det inte alltid varit så. Om du betar av två saker per arbetsdag i snitt kommer din meritlista innehålla smått otroliga 450 poster efter ett år. Det ska till en ganska dålig dag för att inte det ska kunna muntra upp en.
När du ändå är igång med att samla på genomförda uppgifter – ta nästa steg och börja samla beröm också. Perfekt för att använda när det känns tyngre ibland, eller varför inte i nästa lönesamtal för att visa på att du gör ett uppskattat jobb.
Hur du väljer att spara din merit- och berömlista är upp till dig själv, givetvis, men några förslag kan vara:
- Arkivmapp i Outlook eller etiketter i Gmail: Klart eller Beröm eller Logg eller…
- Anteckningsbok i Evernote
- Sidorna längst bak i ditt fysiska anteckningsblock
- A4 på skrivbordet eller i pärm för att hålla notislappar, eller ännu hellre
- A3 på vägg – var stolt och visa upp att du får saker gjorda!
Toastmasterkillen säger:
Tack för de konkreta tipsen, I like.
En svårighet är att få varje enskild person att förstå vikten av att se sin merit, se det du åstadkommit och inte se det som ännu en arbetsbörda. ”Inte bara måste jag skriva upp de uppgifter jag ska göra i ett system eller post it, utan jag måste också skriva upp den på ännu en lista”.
Jag håller med dig, att se sin merit är inte bara pepprande utan berättar ju något om hur duktig du är och hur väl du lyckas ta dig an uppgifter och slutföra dessa. Det borde alla se som en otrolig tillgång i tex ett lönesamtal