Samla tankarna i ett mobilt anteckningsblock

En av GTD:s huvudprinciper och en av de viktigaste för mig handlar om att få ut saker ur sitt huvud och in på en tillförlitlig plats. En bit papper eller hårddisk är så mycket bättre på att komma ihåg saker än vad din hjärna är.

I GTD-skolan del 3 skrev vi mer om metodiken och syftet att ”samla in” där en viktig del är att alltid ha ett verktyg nära till hands. Jag har testat ett analog alternativ i form av ett tunt, litet anteckningsblock.

Jag har i mina dar alltid förespråkat digitala alternativ för att skriva ner mina att göra-saker, eftersom det ändå är där jag arbetar med mina actions. Det började med att jag fick låna en Handspring Visor Delux från mina goda vän Daniel. Sedan dess har jag alltid sökt att automatisera hur jag matar mina att-göra listor i mina digitala verktyg.

Tyvärr har jag inte lyckats hitta en optimal ens tillräckligt bra metodik. Speciellt när jag är på väg någonstans har det även med min modernare iPhone, eller numera Samsung Galaxy S2, varit svårt och otympligt att skriva in nya actions.

Efter att ha lyssnat på David Allens ljudbok ”Making it all work” insåg jag att jag behöver ett verktyg som gör det betydligt enklare att fånga saker som dyker upp, så att jag snabbt får ut dem ur mitt huvud.

Lösningen jag testat kommer i form av ett anteckningsblock från Moleskine. Med sitt nätta format 6,5×10,5 cm och en tjocklek som understiger 4 mm känns den knappt i innerjackfickan.

Det är betydligt lättare att plocka upp anteckningsblocket i farten och klottra ner vad jag kommit att tänka på. Istället för att ta upp min smartphone, öppna appen jag använder och försöka skriva på skärmen och undvika dåliga förslag på ord från telefonen.

Nackdelen är å andra sidan att jag får ett extra moment då jag måste föra över det jag klottrat ner i verktyget jag använder för mina actions. Jag tycker dock inte att det är så besvärligt. Speciellt inte med tanke på hur mycket det förenklar ”dumpningen” och lättnaden det medför.

Moleskins anteckningsblock i varianten ”Extra smal” finns tillgänglig på Akademibokhandeln för det lite väl höga priset 70 kr. För de pengarna får du två block på vardera 56 sidor. Sidorna är även perforerade så att de lätt ska gå att dra ur när en sida väl är fullklottrad.

Jag har använt mitt anteckningsblock i snart 30 dagar och är ganska nöjd. Rutinerna har inte satt sig till 100 % men jag tror på lösningen och kommer att fortsätta använda det tills jag hittar ett bättre alternativ.

Annons:

4 tankar om “Samla tankarna i ett mobilt anteckningsblock

  1. Vi har liknande anteckningsblock via jobbet. Dessa är 8 mm (nya), linjerade och säkert avsevärt billigare. Den dubbla tjockleken har jag inget problem med. I värsta fall kan man faktiskt dela blocket i två delar ;)

Kommentarsfunktionen är avstängd.