Penultimate – rita rakt in i Evernote

För ett tag sedan köpte Evernote upp iOS-ritprogrammet Penultimate och har sedan dess förbättrat det en del. Nuvarande versionen synkroniserar sömlöst med Evernote och har därför blivit ett bra sätt att mata in handritade saker. Eftersom vi gillar Evernote tänkte vi ge dig en kort genomgång av Penultimate också.

Efter installationen (Penultimate är gratis) anger du dina inloggningsuppgifter till Evernote och därefter är det bara att skapa en Penultimate-anteckningsbok och börja skissa. Verktygen du har till ditt förfogande är tyvärr ganska få: en penna, ett sudd och en sax för att klippa ut och flytta saker. Pennan kan ha tre olika tjocklekar och en handfull färger. Som rent ritprogram finns det alltså många bättre alternativ, till exempel Paper eller Procreate.

Nedan ser du gränssnittet för Penultimate. Inga direkta överraskningar.

penultimate_ui

En trevlig funktion är möjligheten att välja vilken bakgrund du vill anteckna mot. Knappen under papperskorgen tar dig till pappersväljaren. Medföljer programmet gör rutat, randigt och vitt papper och i ”pappersaffären” kan du köpa eller gratis ladda hem fler papperstyper. Exempel på sådana är notpapper, spelbakgrunder (tänk tre-i-rad), kryssboxar för att göra-listor samt andra storlekar och former av rutmönster.

penultimate_i_evernote

Varje Penultimate-anteckningsbok blir en anteckning i Evernote-anteckningsboken Penultimate. I den anteckningen läggs varje sida som en bild rakt efter varandra. Min sida 4 som visas ovan motsvaras alltså av vad du ser till vänster i Evernote.

Som du ser vill Penultimate helst att du ritar i porträttform och inte landskapsform – något jag tycker att den bör kunna ta i beaktning och rotera bilderna i Evernote efter hur du hållit paddan.

Textigenkänning i bilder ska fungera även i sådant du ritat i Penultimate, men jag har haft begränsat med framgång vad gäller detta. Delvis beroende på att den inte verkar gilla att söka i anteckningar som är på fel ledd och säkert även beroende på  min dåliga handstil.

Vad är då slutorden om Penultimate i sin nuvarande version? Som ritprogram lämnar det en del kvar att önska och hade det inte varit för den automagiska synkroniseringen med Evernote hade jag förmodligen valt att använda andra program. Synkroniseringen kan även den förbättras och Evernote har i de senaste uppdateringarna visat att de faktiskt vill använda programmet till något vettigt. Det finns alltså hopp inför framtiden och till priset av noll kronor finns det inget skäl att inte ha Penultimate på din iOS-enhet om du också använder Evernote.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>