GTD-skolan, del 9 – Mål

Nu ska vi lyfta oss lite till i vår resa mot meningen med livet. I GTD-skolans perspektivgenomgång har vi nått 30 000 fots-nivån som också kallas mål. Vi har alltså från botten åtgärder, projekt, ansvarsområden och nu mål.

Målet är det svåra svaret på den enkla frågan ”Vad vill jag uppnå?” Det är inte så lätt att svara på alla gånger men det kan vara bra att någon eller några gånger per år sätta sig ner och fundera på vad man vill ha åstadkommit om ett år eller två. 

När du gör det, försök skriva ner fem till sju målsättningar som är så konkreta som möjligt. Helst ska målen vara SMARTa. Det vill säga:

 • Specifika
 • Mätbara
 • Accepterade
 • Realistiska
 • Tidssatta
Skillnaden mellan ett projekt, som ju också ska uttryckas så specifikt och ”avbockbart” som möjligt, och ett mål är att målet sträcker sig över en längre tidsperiod. En bra tumregel är att om ett projekt sträcker sig längre än ett år kan det vara klokt att formulera det som ett mål istället.

Utvärdera målen månatligen eller kvartalsvis för att kolla så att du är på rätt väg och fundera på om det är något projekt eller uppgift som måste göras för att komma vidare.

Till exempel har jag en mätbar målsättning att träna 3 000 minuter under höstterminen (det går för övrigt åt pipan) och den dyker upp i min veckogenomgång med jämna mellanrum.  Då funderar jag igenom om jag är på rätt väg eller behöver göra något för att motivera mig ytterligare för att nå målet. Ibland har det varit att boka in ett träningspass med en kompis, att boka in ett pass i en ny träningsform eller tjacka nya snygga träningskläder. På så sätt får målsättningen fotfäste i projekt och åtgärder.

Förutom de regelbundna uppföljningarna är det bra att årligen sätta sig ner och revidera målen. Saker har ju en tendens att förändra sig. Mål uppfylls eller blir irrelevanta.

Har du exempel på mål? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

<< GTD-skolan, del 8 – Perspektiv och ansvarsområdenGTD-skolan, del 10 – Vision >>
Annons:

3 tankar om “GTD-skolan, del 9 – Mål

 1. För mig brukar det vara en kombination av Johannes noggrannhet och Jaxells luddiga bild. Först slänger jag givetvis ut mig något diffust som jag i sin tur bryter ned till något mycket tydligare (outcome, purpose, action…)

 2. För mig är målen mer diffusa, med en definition som är mer lik visioner än projekt. Det viktiga för mig är inte att egentligen bocka av mål. För mig är det viktigt att kolla på mina mål ibland bara för att säkerställa att de är i synk med både mina visioner, mina ansvarsområden och mina projekt.

  Mina projekt ska i så lång grad som möjligt jobba för att uppfylla mina ansvarsområden. Mina ansvarsområden ska jobba för att uppfylla mina mål. Mina mål ska jobba för att uppfylla en vision. Om jag har mål som inga ansvarsområden jobbar för att uppfylla gör jag inget för att uppfylla dessa mål och om jag har ansvarsområden som inte jobbar mot något mål så är det stor risk att jag tagit på mig något som inte är viktigt för mig.

  Exempel. Jag hade som mål att skaffa hus, vilket ledde till ett ansvarsområde att familjen skulle ha en stabil inkomst med bra betalt, vilket ledde till projekt att skaffa ett jobb.

  Jag fick ett jobb med stabil inkomst och bra lön. Jobbet innebar projekt och ansvarsområden. Jag hade som mål att jobba med något som innefattade kreativitet och problemlösning och beslutsfattande. När jag insåg att inga ansvarsområden inom mitt jobb skulle leda till att uppfylla det målet insåg jag att jag var tvungen att göra förändringar på någon av dem. I regel gör man förändringarna i lägre höjder, d.v.s. jag började jobba mot att byta ansvarsområden (byta jobb). Jag hade trots allt ansvarsområdet att jag skulle trivas på jobbet.

  Samma resonemang orsakade att vi till slut valde att flytta ifrån Luleå där vi bott och trivts i 13 år. Ett svårt beslut som blev lättare av att man hade en översikt över projekt, ansvarsområden, mål och visioner och hur de var sammanlänkade.

Kommentarsfunktionen är avstängd.