Bli vän med stressen

Stress. När hjärtat dunkar, andningen blir mer ansträngd och det bildas svettdroppar på din panna. När hälsan är i fara och varningsflaggorna hissas. Eller? Behöver stress nödvändigtvis vara något dåligt? Ny forskning föreslår att stress bara är dåligt för dig om du tror att det är så. Psykologen Kelly McGonial uppmanar i ett TED-talk att se stress som något positivt.

Studien utfördes på 30 000 vuxna i USA under åtta år. Deltagarna fick två frågor: ”Hur mycket stress har du upplevt?” samt ”Tror du att stress är skadligt för din hälsa?”. Resultaten jämfördes sedan med offentliga register över dödsfall. Det visade sig att det var 43% högre risk för dödsfall för de som hade hög upplevd stressnivå, men enbart om de också trodde att detta var skadligt. De med hög upplevd stressnivå, men som inte trodde att det påverkade deras hälsa hade den lägsta risken för att dö i hela studien, inklusive de med låg upplevd stressnivå.

Det visar sig att det kan göra mer skada att ständig kämpa för att minska sin stress och att göra stressen till sin fiende, snarare än att ändra hur vi ser på stress. Om vi ändrar hur vi tänker på stress och hur kroppen reagerar på stress kan vi också bli hälsosammare. Till exempel associerar vi ofta stress med ångest och att vi inte kan hantera aktuell situation så bra. Symtom som påverkar hjärtat, andningen och svettproduktionen.

Om vi istället tolkar signalerna som att vår kropp förbereder sig på att möta utmaningen och gör sig redo för handling, att de är där för att hjälpa snarare än att stjälpa – då hanterar vi situationen och nyttjar vår kropp på bästa sätt. Hjärtat pumpar hårt för att förbereda sig på att agera snabbt och den ökade andningen gör att vi får mer syre till hjärnan. Ungefär som att dricka en energidryck eller äta en powerbar innan en tenta eller ett lopp.

Studien visade också på skillnaden i påverkan på kroppen. Medan klassiska stressymtom ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar så blodkärlen vidgar sig och spänns, så var blodkärlen istället avslappnade hos dem som såg på stress som en hjälp. Liknande hur de reagerar när vi upplever glädje. Jag drar egna associationer till när jag till exempel ska hålla ett föredrag. Att jag blir lite lagom nervös innan har jag lärt mig att välkomna, för då gör jag ett bättre jobb. Jag blir mer alert och vaknar till för att prestera på bästa sätt.

Alltså borde vi inte försöka göra oss av med stress, utan istället bli bättre på den och lära oss hur vi kan hjälpa vår kropp att hjälpa oss.

Se hela presentationen här och läs mer om hur TED-talks kan förbättra ditt liv och hur du kan stressa rätt.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>