4 knep för att minnas namn

Visst var det Hasse du hette, eller var det Bosse? Att minnas någons namn är alltid en fördel. Oavsett om du är på fest med en massa okända människor eller sitter på säljmöte med jobbet visar du att du är en empatisk människa med koll om du snabbt lär dig allas namn.

Men hur gör man då för att enkelt minnas namn? Här får du fyra enkla knep.

1. Upprepa namnet. Ofta när man går hälsningsrundan är man så koncentrerad på att minnas vad man själv heter och göra ett så gott intryck som möjligt att man inte rikigt lyssnar på vad den man skakar hand med presenterar sig med. I stället för att svara med ditt eget namn, upprepa motpartens namn. ”Hej Kalle, jag heter Ivan”. Chansen att minnas namnet ökar om du själv uttalat det.

2. Koppla namnet till något attribut. Ingen glömde vad Harald Blåtand hette. Det var ju han med den blåa tanden. På samma sätt kan du koppla ett utmärkande drag till personens namn. Det kan bli Gunilla med de gula glasögonen, Örjan med örat eller Håkan med hakan. Det kan vara en god idé att hålla kopplingen för sig själv om attributet inte är till fördel för personen i fråga.

3. Koppla namnet till något vanvettigt ovanligt. Ju vansinnigare en tanke är desto lättare fastnar den i huvudet. Om du möter någon som heter Jens kanske det inte räcker med att tänka på att han har jeans på sig. (Jens – Jeans). Om du för din inre syn ser honom bada i jeans med ett par brallor på huvudet ökar chansen att minnas vad han heter. (Och du möter honom säkert med ett leende nästa gång ni ses.)

4. Koppla alla som heter samma sak till samma sak. Om du redan känner någon som heter Anders kan du koppla nästa Anders till samma minnesregel. Så fort jag träffar någon som heter Kristina dyker Peter Jöback upp i min skalle och skrålar ”Åh, Kristina, guldet blev till sand”. Jag har sedan jag började med det aldrig glömt vad en Kristina heter. Inte vad jag minns i alla fall.

Har du något trick för att minnas namn? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>