Stressa rätt – öka din energi, hälsa och effektivitet!

Stressa rätt - bokomslagBlir man fet av stress? Varför blir man sjuk på semestern? Varför väcker kroppen mig mitt i natten när jag är stressad istället för att låta mig återhämta mig helt till nästa dag? Dessa och många fler frågor besvaras i boken ”Stressa rätt – öka din energi, hälsa och effektivitet” (Dan Hansson, 2008).

Ämnesomsättningen ökar, blodkärlen drar ihop sig och pulsen ökar markant för att mer syre skall pumpas ut till musklerna. Allt detta tack vare ett argt mail från din chef som du just fått upp på din skärm. Den reaktion som sker i kroppen är snarare anpassad till en djungelliv med hot om attacker från farliga djur än kontorsmiljö med övertidsarbete och sura Skype-meddelanden utan smileys. Det handlar om stress, en i grunden livsviktig funktion som idag oftast benämns i negativa ordalag men som faktiskt är någonting bra. Enligt författaren har individer som utsätts för alldeles för mycket eller för lite stress en förkortad livslängd jämfört med individer som utsätts för mild stress. Stress ger oss välbefinnande, enligt boken, vi måste bara lära oss att hantera den så att den inte får oss att må dåligt.

Boken är en gedigen genomgång av stresshormoner, sömn- och ultradianska rytmer, konflikthantering och reaktioner mellan människor. Det är en lättläst bok och en riktigt bra och vetenskaplig genomgång av vad som händer i din kropp när du stressar. Författaren menar bland annat att stresstålighet kan övas upp. Genom att regelbundet utsätta sig själv för stressande situationer, under förutsättning att man även får återhämtning efteråt, tränas stresståligheten och effekten är likadan som för övrig träning – ju mer du tränar, desto mer klarar du utan att bryta ihop.

Det finns många stresshanteringstips i kvällstidningarna och boken tar upp en viktig aspekt – stresshanteringen får inte bli stressande i sig. Många metoder tar tid vilket i sig kan ge tidsnöd, dåligt samvete och mer stress. Boken ger enligt mig en vettig syn på stresshantering, stressforskning och det faktum att olika människor reagerar olika på olika situationer. För det är ju trots allt inte stressen som knäcker oss utan hur vi reagerar på den.

Läs boken så kommer du säkert, som jag, kunna snappa upp en och annan ny insikt och även få inspiration till att omvandla din stress till någonting positivt.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>