Automatisera privatekonomin

Jag gillar att automatisera saker. Går något att göra automatiskt försöker jag se till så att det också gör det, både i jobbet och hemma. Det bakomliggande resonemanget är att något som görs automatiskt är något jag inte behöver bekymra mig om. Jag sparar i och med det inte bara tid utan även mentala resurser på att slippa hålla reda på saker och ting – lite som Michel redan varit inne på i sin post om mobila anteckningsblock.

Privat har jag fått absolut störst vinster genom att automatisera min ekonomi. Inte genom tidsbesparing utan mer genom minskad stress och ångest.

Jag har använt mig av tre verktyg för att få till automatiseringen och ett fjärde för uppföljning:

  1. Automatiska överföringar
  2. Månadsvis autogiro
  3. E-faktura
  4. Budgetering

1. Automatiska överföringar

Det finns en bra privatekonomisk idé om att betala sig själv först, genom att sätta av en viss summa pengar (10 procent av nettolönen brukar nämnas som en bra riktlinje) innan andra räkningar och utgifter betalas. Detta för att skapa ett stabilt sparande och en buffert för oförutsedda utgifter. Jag gör detta genom en stående överföring till en annan bank dagen efter löning.

2. Månadsvis autogiro

Saker som inte förändras mycket över tid, exempelvis återbetalning av CSN eller bolån, kör jag på autogiro. I stället för att behöva bry mig varje månad tar jag en avstämning då och då för att se att allt ser rätt ut. Så mycket som möjligt kör jag på månadsvis betalning för att undvika mastodontposter i exempelvis januari.

3. E-faktura

Det som inte går att ta på autogiro, antingen för att betalningsmottagaren erbjuder tjänsten eller för att jag faktiskt vill ha koll på vad jag betalar, försöker jag få på e-räkning/e-faktura istället. Ingen risk att tappa bort kuvert med räkningar i och mindre miljöpåverkan.

4. Budgetering

I sig är inte budgetering ett automatiseringsverktyg, men det har gett mig insikt i hur min ekonomi ser ut och hur den har gått. Trygghetsskapande genom uppföljning alltså. Som en bieffekt har jag kunnat utjämna mina utgifter under året, vilket kombinerat med de ovan nämnda verktygen gjort att jag behöver oroa mig ännu mindre.

Har du andra tips för hur man kan automatisera sin ekonomi eller för den delen sin vardag? Dela gärna med dig i kommentarerna i så fall.

Annons:

2 tankar om “Automatisera privatekonomin

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>