Batcha eller inte batcha?

Ibland brukar man i lean-sammanhang prata om flödeseffektivitet. Det innebär att fokus ligger på att göra saker klart än att nödvändigtvis göra det resurseffektivt. På så sätt slipper man ha en massa värde på vänt i värdekedjan. Flödet är i ständig rörelse och saker blir färdiga just in time.

Ett annat vanligt effektivitetstips är att batcha, att samla flera liknande arbetsuppgifter för att göra dem på samma gång. Genom att samla liknande arbetsuppgifter minskar du tiden det går åt att förbereda och avsluta och kan jobba effektivt.

Jag tycker de här perspektiven motsäger varandra lite. Antingen gör man klart saker på en gång eller så samlar man liknande uppgifter till ett tillfälle. Det är svårt tillämpa båda metoderna samtidigt.

Så den stora frågan är när man ska batcha och när man bara ska göra det klart? Jag är nyfiken på hur du gör i vissa situationer. Hur gör du till exempel när du:

Betalar räkningar
Samlar du alla dina ekonomiska transaktioner till en gång i månaden eller ska betalar du räkningarna direkt när de landat på hallgolvet?

Stryker kläder
Stryker du hela garderoben när järnet ändå är varmt eller fixar du skrynklorna just in time, kvällen innan du ska ha den på?

Svarar på mail
Ger du snabba svar med vändande IP-paket eller processar du inkorgen till noll två gånger per dag?

Kontaktar en kollega
Slår du ständiga signaler för att göra snabba avstämmingar eller samlar du på sig frågor och tar allt på en gång?

När ”gör du klart” och när batchar du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons:

3 tankar om “Batcha eller inte batcha?

 1. Betalar räkningar
  Räkningar samlar jag på mig och kör alla vid samma tillfälle. Dock har det blivit betydligt mindre pappersräkningar.

  Stryker kläder
  Kläder stryker jag just in time. Detta beroende på vad jag skall ha den till samt vilket folk jag ska träffa. Överarbetar inte gärna detta. Överarbete är också waste.
  Svarar på mail
  Mail svarar jag på asap. enstycksprincipen.
  En annan tanke som slog mig är vid matlagning.
  Gör man stora måltider för lunchlådor ?
  Skalar man potatis så det räcker till en måltid, eller skalar man veckobehovet ?
  Städar du hela lägenheten på en gång, eller har man ett rullande schema på vilka rum man dammsuger när ?
  Veckohandlar du ? Eller köper man efter dagsform ?

  Förmodligen finns alla dessa svar i Boken lean@home. Men ligger efter på den fronten.

 2. Betalar räkningar
  Finns inget självklart värde i att betala räkningarna tidigare än nödvändigt – känns mer som överproduktion. Men å andra sidan är det många fakturor nu för tiden som har betydligt kortare betaltid än 30 dagar, vilket skulle betyda att jag skulle behöva betala räkningar mer än en gång per månad (eller bråka med företaget som skickat fakturan). Och så många fakturor blir det inte att det är lönt att göra det på ett regelbundet schema flera gånger per månad – så det får bli varje när de kommer istället. Och faktum är att tidsåtgången för att betala en faktura är klart under de 2 minuter som GTDs tvåminutersregel anger.

  Stryker kläder
  Känns sponant bättre att ha allt i ordning – är inte skjortorna en sorts ”verktyg” i vid mening i livets lean? Det är klart lättare att hantera oförutsedda händelser om det alltid finns strukna skjortor att ta fram. Därmed inte sagt att jag alltid stryker alla på en gång. Det är ju inte som att man måste stå och titta på strykjärnet medan det blir varmt, så den tidsskillnaden är ju inte stor.

  Svarar på mail
  Jag vill inte bli avbruten av mail, så jag kollar bara manuellt. Och då gör jag det av en av två anledningar: 1) för att processa ner till noll, 2) för att jag väntar på ett särskilt mail – och då rör jag inte de andra.

  Kontaktar en kollega
  Batchar om det inte är brådskande – allt annat skulle vara brist på hänsyn mot den personens fokus och koncentration.

  Grundprincipen är väl att batcha om jag ser att det kan spara tid eller fokus – t.ex. batchar jag så gott som alltid ärenden på stan – men annars försöker jag snarare avsluta ett projekt i taget. Att växla projekt ger ofta minst lika stora omställningskostnader som att växla ”kontext”.

  Annars är jag väl i allmänhet också mycket för att använda tid när den uppstår till att bara se till att hålla ”verkstaden” i så välstädat som möjligt (tömma inkorg, plocka undan, göra massa småuppgifter), men det är ju mer en form av underhåll än att faktiskt få saker gjort.

 3. Finns det fortfarande folk som får räkningar på papper? Jag har elektroniska fakturor i den mån det går och tar dem alla i en klump i samband med lön. Enstaka pappersfakturor tar jag direkt när de kommer för att de inte ska missas.

  Det givna svaret på strykfrågan är helt enkelt att inte ha några plagg som behöver strykas
  Hade jag haft en större mängd så hade jag nog lämnat in dem på kemtvätt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>