Att avsluta projekt – varför är det så svårt?

Hur många oavslutade projekt har du i ditt hem? Idéer som lät så bra i början men som efter ett tag blivit riktiga surdegar och energislukare. Låt oss idag resonera om detta – varför är det så svårt att avsluta sina projekt?

Som projektledare har jag drivit många projekt, ibland fleråriga projekt med många deltagare och ibland personliga korta projekt. Gemensamt för alla projekt är något som jag vill kalla för 60%-tröttheten. När det har gått ungefär 60% av projektet så infinner sig en matt känsla.

Vid denna tidpunkt har jag jobbat länge med projektet men ser fortfarande inte riktigt ljuset i tunneln. Det är fortfarande mycket jobb kvar innan jag är i mål och just i denna stund är det väldigt lockande att bara strunta i projektet och hoppa på nästa. Jag har helt enkelt lessnat på projekten och måste mer eller mindre tvinga mig själv igenom en tråkig period innan jag börjar närma mig slutet och får tillbaka glädjen i arbetet.

Efter att ha pratat med andra om detta så inser jag att jag inte är ensam om mina iakttagelser och jag vågar påstå att det är ungefär vid 60% som många helt enkelt lägger av, hoppar på nästa grej och har då plötsligt ett oavslutat projekt som äter energi. Hur ska vi då hantera detta?

1. Inse att du prokrastinerar
Det gamla vanliga knepet. Inse vad som håller på att hända – att du är inne i en tråkig period av projektet – och inse att du håller på att ge upp. Den enda vägen ut därifrån är att jobba klart själv eller anlita någon annan som kan utföra arbetet åt dig.

2. Öppna inte för många projekt
Jag har det senaste året haft en enkel policy hemma: max två öppna projekt. Allting jag gör delas in i projekt, och om jag har två öppna projekt så är det absolut förbjudet att öppna ett tredje innan något av dessa två är helt avslutade. Om jag har ett riktigt roligt projekt på lager så är det väldigt motiverande att avsluta ett öppet projekt för att få göra det där riktigt roliga! Kanske kan en sådan begränsning även appliceras på jobbet?

3. Var noga med att avsluta ordentligt
Ett helt avslutat projekt innebär att eventuellt skräp är slängt, verktyg är tillbaka på rätt plats, området är städat och hela resultatet är redo att visas upp för Kungen om han så skulle komma på besök. Om du avslutar ordentligt så ligger det inte någonting kvar i huvudet och gror, du kan helt fokusera på nästa projekt och känna dig helt tillfreds med att det är klart.

Hur gör du för att undvika en massa oavslutade projekt? Använd gärna kommentarsfältet nedan.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>