4 tips för att bygga en ny vana

Trappa”Ovanor är ovänner men vanor är vänner” är inget etablerat ordspråk men det skulle kunna vara det. För visst är det så att goda vanor gör livet lättare att leva. Vanan att plocka undan i köket efter varje måltid, eller att städa skrivbordet på fredagar, eller att ta trapporna i stället för hissen, bidrar de till ett göra dig till en bättre människa och gör ditt liv lite mer välordnat.

Men hur ska man egentligen göra för att få en vara att fastna? Låt mig dela med mig av fyra tips. (Som vi i ärlighetens namn varit inne på tidigare på bloggen.)

Koppla vanan till en händelse

Om du kopplar din nya vana till en annan händelse eller redan befintlig vana fastnar den lättare. Du kan tänka i formen ”när – så”. ”När jag borstar tänderna så plockar jag fram morgondagens kläder” eller ”När väckarklockan ringer så gör jag 15 sit-ups”. Du kan koppla det till andra händelser än de du gör själv också. ”När det är söndag så springer jag en mil”.

Ladda den med en belöning

Se till att du alltid har blicken på ljuset i tunneln. Om du inte vet varför du tragglar med en ny vana kommer du garanterat att misslyckas i längden. Är nyttan av vanan inte tillräckligt motiverande i sig kan du lägga till en egen belöning (som en resa, en ny teknisk pryl eller något annat som motiverar dig) som du får när du lyckats med vanan i ett halvår.

Gör inga undantag, någonsin

Don’t break the chain är ett gammalt hederligt trick för att etablera en vana. Och även om din önskade vana inte är något du vill göra varje dag är det viktigt att vara konsekvent. Ska du ta trapporna i stället för hissen – ta aldrig hissen, någonsin. Ska du Ska du sluta röka – trappa inte ner till att ”feströka”.

Berätta för andra

Det finns ingen anledning att hålla dina ambitioner att bli en bättre människa hemlig. Berätta för dina närmaste vad du tänker uppnå och vilken vana du tänker etablera för att nå dit. Vem vet, du kanske får sällskap?

Vilka knep använder du för att etablera nya vanor? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

 

 

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>