ASMR – Alternativ form av avslappning?

brain-tickleDet kittlar skönt i nacken, säger de invigda. En miljon YouTube-klipp visar långsamma och viskande människor som sakta skrapar sina naglar mot en sko eller flyttar schackpjäser. Bisarrt, men avslappnande?

ASMR är en förkortning av Autonomous Sensory Meridian Response och har växt till en subkultur på internet där YouTube fylls med tusentals märkliga filmer på viskande människor och naglar som trummar på bord. Fenomenet började uppmärksammans kring år 2008 och har idag växt till en internetkultur för avslappning, eller mindfulness för att använda ett slitet ord.

Det handlar om en skön kittlande känsla i huvudet som brukar beskrivas ”hjärnkittling” eller ”pirr i nacken” av de som lyckas finna tillståndet. Detta mystiska välbehag kan du få genom exempelvis följande händelser:

  • Lyssna på långsamma och viskande röster
  • Titta på en person som utför en uppgift väldigt långsamt eller noggrant, såsom att fylla i ett formulär eller undersöka ett föremål
  • Intensiv uppmärksamhet från en annan person

Listan över triggers kan göras lång och tanken med samtliga aktiviteter är densamma: att få igång den sköna, avslappnande kittlande känslan i huvudet som får oss att slappna av.

Låter det galet? Kanske. Sanningen är att detta diskuteras på många diskussionsforum och ingen vet riktigt vad det är. Samtidigt är det många som påstår sig använda detta som avslappningshjälp dagligen. Det är innehållslöst och hypnotiskt. Och faktiskt en smula bisarrt.

Fungerar ASMR på dig? Hitta just din trigger med hjälp av denna Youtube-video:

Annons:

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>