4 sätt att spelifiera din vardag

Du vet hur spel kan få dig att tillbringa timmar framför datorn eller mobilen? Det är som om spelutvecklarna konstruerat spelet så att du ska lägga orimligt mycket tid på att byta plats på just deras godis, slangbella deras arga fåglar eller bygga världar med just deras block.

Ska sanningen fram så är det precis just så. Speltillverkarna vet precis vilka trix de ska använda för att du ”bara ska spela en bana till”.

Men du kan använda de här mekanikerna till din egen fördel. Genom att implementera samma faktorer som fick dig att spela MS Röj halva 90-talet i din egen vardag kan du få mer gjort och nå dina mål snabbare (och roligare). Spelifiering kallas tekniken, eller gamification på engelska, och här är fyra tips på hur du spelifierar din vardag.

Nivåer

Vem vill inte ”levla upp” här i världen? Genom att dela in det du ska lyckas med i nivåer får du möjlighet att känna att du lyckas flera gånger. Men se till att de första nivåerna är riktigt enkla så att du är säker på att få tidiga vinster. På så sätt blir du taggad att fortsätta, precis som i riktigt bra spel. Om du vill inspireras av exempel på hur man kan nivåindela projekt, läs mer på Zenhabits.

Belöningar

Känslan av att lyckas med en nivå är ju belöning i sig, men det skadar inte att strössla vägen mot ditt mål med belöningar. Har du som mål att träna mer kanske ett nytt träningsplagg var 15:e träningspass kan vara en bra belöning. Tänk igenom belöningarna noga så att de kommer tillräckligt ofta och är tillräckligt stora för att motivera dig.

Poäng

Längst upp till höger i rutan ser du ju hur bra det går för dig, eller hur? Dessvärre (eller tack och lov) har livet ingen sådan räknare. Men ändå är det ju otvetydigt så att vi gör det vi mäter.

Så vill du fokusera på något, se till att hitta ett sätt att mäta det. Behöver du plöja igenom kurslitteratur för att klara en tenta – se till att räkna antalet sidor du läser på en dag och för noggrann statistik. Du kommer märka att du i dag gärna vill klå gårdagens rekord.

Regler

Alla spel har regler och det borde ditt liv också ha. Det kan handla om att vissa saker ska vara gjorda innan fredagsölen öppnas, eller att göra vissa saker vid vissa tider under en arbetsdag.  Genom att sätta upp regler för dig själv får du lättare att samspela med dig själv och dina mål och slipper tänka så mycket på vad du ska göra när.

Hur gör du för att inkorporera mer spel i din vardag? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>