3 x nya beteenden x 3

Produktivitetsbloggen skrev tidigare om hur du kunde förändra ditt beteende för att nå ditt mål. Om du tyckte att metoden verkade bra, men hade svårt att komma på vad du ville förändra kommer här tre tips eller tre exempel: Lev lycklig, sluta stressa och skaffa strukturer.

Lev lycklig

Jag har en formel för att göra dig konstant lycklig, men den affärsiden ska jag klura lite till på först innan lansering. Tills dess får du nöja dig med en rad faktorer som forskare upptäckt påverkar din upplevda lycka.

 1. Hjälp andra
  Eftersom du när du hjälper andra då samtidigt hjälper dig själv ger det mer lycka än att enbart satsa på sig själv och kan också bidra till att livet känns mer meningsfullt. Det kan vara enkla saker som att plocka upp en tappad vante åt någon på tunnelbanan, skotta snö åt en granne, stötta en vän eller engagera sig ideellt.
 2. Skriv en tacksamhetslista
  Skriv varje kväll ner ett antal saker du är tacksam över, tex att du är frisk eller att du sett vårens första tussilago. På så sätt fokuserar du på det som är bra i ditt liv snarare än det dåliga.
 3. Jämför inte
  Forskning visar att de som ägnar mindre tid åt sociala jämförelser – som att grannens gräsmatta är mossigare eller att kollegan har högre lön – ligger högre på lyckoskalan, vare sig jämförelsen är till din fördel eller inte.

Sluta stressa

…eller lär dig hantera stressen på bästa sätt.

 1. Det viktiga för dig
  Det är lättare att börja med något än att sluta med något. Fundera därför på vad som är viktigt för dig och gör mer av det. Sätt mål och lista konkreta åtgärder för att nå dem.
 2. Var realistisk
  Prioritera! Det går faktiskt inte pressa in allt och dessutom göra det till perfektion.
 3. Anpassa efter livet
  Stundvis kommer det att köra ihop sig, oavsett vad som är viktigt och hur realistiskt du planerat. Försök att acceptera det och anpassa dig till förutsättningarna. Det är kanske okej att missa träningen för att jobba över nån gång, så länge det inte blir en vana. För i så fall är du tillbaka på punkt 1.

Skaffa strukturer

Struktur är bästa kompis med både kreativitet och tidsoptimering, det är därför vi på produktivitetsbloggen älskar att strukturera.

 1. En att-göra-lista
  Välj ett ställe, oavsett metod, att samla dina todo’s, så får du överblick och lättare att prioritera. Att sprida att-göra-listan är en av de vanligaste strukturmissarna.
 2. Skilj bråttom från viktigt
  Jobba med tydliga mål och skilj viktigt från bråttom.
 3. Gör en skuggkalender
  Gör en mall för din idealvecka där du funderat hur du helst vill disponera din tid. Exempel kan vara en mötesfri dag, en dagishämtardag och en träna-på-lunchen-dag. Styr din tid för att anpassa kalendern till ditt ideal.

Strukturer kan åtminstone göra mig lite lycklig, så då är cirkeln sluten.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>